Br lelut turku yle homoseksuaaliseen tv1 aamu tv

Analyyttisen kemian sessiossa tutustutaan moderniin optiseen spektroskopiaan ja massaspektrometriaan. Tulossa on myös ympäristöaiheinen seminaari Kemikaalit kiertotaloudessa näemmekö koko kuvan? Asiantuntijat alustavat muovin kierrätyksen haasteista ja muista ajankohtaisista aiheista.

Tähän paneudutaan tapahtuman toisena päivänä, jolloin ovat vuorossa myös kemianopetuksen, laskennallisen kemian ja ALD-teknologian tuoreet kuulumiset. Jo parisen vuotta valmisteltu fuusioituminen sai lopullisen sinettinsä liittojen valtuustojen kokouksissa Aluksi ryhdyimme neuvottelemaan yhteistyön tiivistämisestä, mutta keskusteluissa fuusioituminen sai nopeasti kannatusta, kertoo LALin toiminnanjohtaja Jari Lehto, josta tulee myös Loimun toiminnanjohtaja.

Sen jälkeen olen tehnyt osuuteni työurien pidentämistalkoissa, vuotias Lehto hymyilee. Yhdistymisellä tavoitellaan Lehdon mukaan entistä parempia jäsenpalveluita, suurempaa vaikuttavuutta ja tehokkaampaa edunvalvontaa. Jatkossa julkaistaan myös yhteistä Loimu-jäsenlehteä, jonka päätoimittaja on YKL: Monialaista osaamista Uusi liitto edustaa laajasti eri tieteenaloja. Jäsenet ovat muun muassa kemistejä, biotieteilijöitä, biologeja, geologeja, limnologeja, metsänhoitajia, ympäristötieteilijöitä, meteorologeja, maantieteilijöitä, tilastotieteilijöitä, fyysikoita ja matemaatikoita.

Loimun jäsenistä noin viidesosa on opiskelijoita. Valmistuneista jäsenistä vajaa puolet työskentelee yksityisellä sektorilla, reilu viidesosa valtiolla, viidesosa yliopistoissa ja noin kymmenesosa kuntasektorilla. Nykyisten liittojen koko henkilökunta, reilut 20 henkeä, siirtyy Loimun palvelukseen uusiin toimitiloihin, jotka on ostettu Helsingin Loimun jäsenet työskentelevät avainaloilla ihmiskunnan hyvinvoinnin ja maapallomme tulevaisuuden kannalta, toiminnanjohtaja Jari Lehto sanoo.

Yhdistymisen taustalla ei ollut varsinaisesti säästötarpeita. Ajatus on, että yhdistämällä voimamme saamme aikaan entistä enemmän ja parempaa, Lehto sanoo. Laitos tuottaisi liikennepolttoainetta sahanpurusta ja kierrätyspuusta. Tehtaan kapasiteetti olisi 50 miljoonaa litraa vuodessa. Investoinnin toteutuminen edel- Pietarsaaren bioetanolitehdas nousisi Alholman teollisuusalueelle, jossa se hyödyntäisi UPM: NEB käynnistää parhaillaan pienempää, 10 miljoonan litran sahanpurupohjaista bioetanolilaitosta Kajaanissa.

Laitos pääsee täyteen tuotantoon ensi vuoden aikana. Kajaanista kertyvä kokemus vaikuttaa lopulliseen investointipäätökseen, kertoo yhtiö, jonka kaavailee jo myös Kajaanin-laitoksensa laajentamista.

Päätös Pietarsaaren-tehtaasta on odotettavissa vuonna , jolloin tehdas käynnistyisi vuonna Pietarsaaren hankkeella olisi merkittävä työllistävä vaikutus, suunnittelu- ja toteuttamisvaiheessa kaikkiaan noin henkilötyövuotta, joista kotimaassa Valmistuttuaan Pietarsaaren tehdas työllistäisi vakituisesti 25 ja välillisesti 70 henkeä. Juuri kun olemme tottuneet sähköposteihin ja älypuhelimiin, ne uhkaavat käydä vanhanaikaisiksi. Verkostoituminen taas kääntää organisaatioiden ja liiketoimintamallien suunnan vertikaalisesta lateraaliksi.

Näin ennustaa teknologia-asiantuntija, biohakkeri Teemu Arina, joka puhui aiheesta Helsingissä marraskuun lopussa järjestetyssä Kemiat kohtaavat -tapahtumassa. Tapahtumaa isännöi Kemianteollisuus ry. EU-parlamentin ja Unescon Leonardo-palkinnolla palkittu, vuotiaasta asti teknologiayrittäjänä toiminut Arina on tätä nykyä Suomen tunnetuimpia ihmisen ja koneen suhdetta käsitteleviä osaajia. Arinalla on hengästyttävä määrä esimerkkejä siitä, kuinka nopeasti tietoverkot ja -tekniikka ovat viime vuosina muuttaneet maailmaamme.

Maailman suurin taksiyritys on tätä nykyä Uber ja maailman suurin hotelliketju Airbnb, jolla ei ole ainuttakaan omaa hotellihuonetta, Arina muistuttaa.

Verkot ja vertaisryhmät ovat muuttaneet yritysilmastoa niin, että esimerkiksi kunnianarvoisa Encyclopedia Britannica joutui lopettamaan toimintansa, kun yhteisötietohakemisto Wikipedia teki sen nopeasti vanhanaikaiseksi ja kilpailukyvyttömäksi.

Myös tieteidenvälisyys avaa täysin uusia mahdollisuuksia. Maailman suurin kultakaivosyhtiö avasi taannoin tietokantansa ja kysyi suurelta yleisöltä, mistä kultaa saattaisi löytyä. Oikea vastaus saatiin, mutta sitä eivät antaneet geologit vaan matemaatikot, jotka louhivat tiedon esiin laskennallisin keinoin. Jo ennen kännyköitä katoavat appsit eli puhelimiin ladattavat sovellukset.

Niiden tilalle tulevat keskustelevat käyttöliittymät, joiden toiminnan pohjana ovat pilvipalvelut ja tekoälybotit. Silloin kone seuraa keskustelua ja tuo siihen lisää tietoa ja palveluita.

Myös sähköposti on hyvin huono työkalu, sillä sen käyttö nielee suhteettoman osan työajasta. Tilalle on jo tullut työalustoja, joille jokainen projektissa mukana oleva voi täydentää tietoa ilmoitustaulun tai sosiaalisen median tapaan, Arina kuvailee. Keinotodellisuuden ja lisätyn todellisuuden kaltainen uusi teknologia tuo mukanaan myös ongelmia.

Esimerkiksi virtuaalilaseilla katsottu fiktiivinen materiaali luo niin syvän muistijäljen, että sitä saattaa myö- hemmin olla vaikea erottaa todellisista tapahtumista. Keinoäly on myös todellinen ydinase apinan hyppysissä, Arina varoittaa.

Kenen on vastuu silloin, kun kone tekee päätöksiä? Minua huolettavat esimerkiksi finanssimarkkinat, joilta on jo todellisia esimerkkejä koneiden tekemistä kehäpäätelmistä. Uusi puheenjohtaja Tapahtumassa esittäytyi myös Kemianteollisuus ry: Tarvitsemme myös uuden vientivetoisen työmarkkinamallin, jonka tavoitteena on koko maan etu.

Vienti on kasvun katalyytti, joka kiihdyttää myös kotimarkkinaa ja luo rahoituspohjaa julkiselle sektorille, Rosendal sanoo.

Lauri Lehtinen Jäähyväiset kännykälle Teemu Arinan veikkaus on, että nykyisen kaltainen matkapuhelin poistuu jo lähitulevaisuudessa takavasemmalle. Samalla sen toiminnot siirtyvät muihin laitteisiin, kuten älylaseihin ja autoon. Kehitystä vauhdittaa se, että monien nykyisten tietoteknisten laitteiden koko ja paino tekevät niistä Matti Matikainen Rassaako jatkuva meilien tulva? Ei hätää, koko sähköposti on pian historiaa, sanoo biohakkeri, teknologiayrittäjä Teemu Arina.

Patenttipeikot tai -trollit ovat yrityksiä, jotka hankkivat tällaisten keksijöiden patentteja itselleen. Trollit lisensioivat patentteja tuotteita valmistaville yrityksille. Voi käydä niinkin, että trolli odottaa markkinoille tulevaa tuotetta ja vaatii jälkeenpäin korvausta suojatun menetelmän käytöstä.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on heikkoja patentteja, jotka ovat ostettavissa kohtuullisilla summilla. Atlantin-takainen käytäntö patentoinnin osalta lähentyy eurooppalaista tulkintaa, jossa pyritään siihen, että paten- tin saa vain keksinnölle, joka on ratkaisu tekniseen ongelmaan.

Kaiken kaikkiaan yrityksellä on oltava visio teknologian ja markkinoiden kehittymisestä, ja omia oivalluksia on suojattava tavaramerkein, mallisuojilla ja patenteilla, tähdentää Suunnon ja Amer Digitalin IP-päällikkö Erik Lindman. Organisaatioissa tehdään usein keksintöjä ikään kuin vahingossa. Ne on tunnistettava ja suojattava patentein, jos keksijä itse ei oivalla oman kehitystyönsä ainutlaatuisuutta. Patentti pääoman vastikkeena Eräs osaamisen ja patentoimisen hyödyntämisen malli on käyttää tietotaitoa kuin pääomaa.

Uuden tekniikan kasvuyrityksellä oli hyvin kannattava biohajoava muovituote, mutta sen oma tuotantokapasiteetti oli venytetty äärimmilleen. Perinteisen, fossiilipohjaisen puolen yrityksen liiketoiminta oli puolestaan kilpailtu niin, että katteet olivat niukat, Tiburzi kuvailee.

Perinteinen yritys toi yhteisyritykseen tarvittavan pääoman ja bioyritys omistamansa lisenssit, jotka siirtyivät suoraan osakepääomaksi. Teollisoikeuksien hallinnan ja arvonluonnin optimoinnista puhuttiin Papula-Nevinpatin järjestämässä IPR-huippuseminaarissa Helsingissä. Lauri Lehtinen Qvidja Kraft kaupallistaa Luken metaanireaktorin Luonnonvarakeskus Luke on myynyt kehittämänsä biometaanireaktorin haussa olevat patentit Qvidja Kraft Oy: Samalla kehitystyön tehneet tutkijat siirtyivät yrityksen palvelukseen.

Ensimmäisen version reaktorista, jossa suosta peräisin olevat mikrobit tuottavat hiilidioksidista ja vedystä metaania ja vettä, kehitti professori Erkki Aura. Luken tutkijat Anni Alitalo ja Marko Niskanen jatkoivat työtä ja onnistuivat toteuttamaan bioreaktorin, jonka avulla voidaan sekä tuottaa polttoainetta hyvällä hyötysuhteella että varastoida aurinko- ja tuulienergiaa sekä vesivoimaa. Reaktorilla voidaan myös jalostaa puuraaka-ainetta erittäin puhtaaksi metaaniksi, joka on paineistuksen jälkeen valmista käytettäväksi liikennepolttoaineena.

Qvidjan kanssa solmittu sopimus on Lukelle tärkeä avaus tutkimuksessa kehitettyjen keksintöjen siirtämisessä käytäntöön. Tutkimuksen vaikuttavuus tulee siitä, että tutkimuksen tulokset tuotteistuvat ja siirtyvät yrityksiin. Lukelle on tärkeää, että tutkimuksemme luo edellytyksiä uudelle biotalouden liiketoiminnalle, toteaa pääjohtaja Mari Walls.

Qvidja Kraft on puu- ja biokaasuyritys, joka kehittää uusiutuvan energian ratkaisuja sekä tilatasolla että teollisessa mittakaavassa. Mustasaaren laitoksen oli alun perin suunniteltu polttavan vuosittain tonnia jätettä. Jätteen ennakoitua huonompi lämpöarvo on kuitenkin pakottanut laitoksen omistajan Westenergy Oy Ab: Nyt yhtiö on jättänyt ympäristölupahakemuksen korjatakseen luvanmukaisen kapasiteetin, ja se polttaa suurempaa jätemäärää toistaiseksi poikkeusluvalla.

Yhtiön toimitusjohtajan Olli Alhoniemen mukaan lämpöarvon kehittymistä tulevaisuudessa on vaikea arvioida. Jotkut ennustavat, että se olisi menossa huonompaan suuntaan erityisesti muovien kierrätyksen lisääntyessä.

Minä taas uskon, että se pysyy kuta kuinkin ennallaan, Alhoniemi sanoo. Lämpöarvo on huono etenkin biojätteillä ja metalleilla, joita vielä valitettavasti esiintyy poltettavan jätteen joukossa.

Tilanne kohenee, kun nämä jätteet tulevaisuudessa ohjautuvat nykyistä tehokkaammin oikeaan osoitteeseensa eli polton sijaan muuhun hyötykäyttöön, toimitusjohtaja uskoo.

Poltettavaksi jää silloin paremman lämpöarvon jätettä. Tätä nykyä sekajätteen seassa oleva metalli päätyy laitoksessa kuonan joukkoon. Suurimmat metalliesineet saattavat kuitenkin haitata laitoksen toimintaa. Jätekuormassa ollut iso metallinen palo-ovi oli vähällä aiheuttaa seisokin.

Mikäli laitoksen toiminta keskeytyy huollon tai muun syyn takia, jätettä varastoidaan läheiselle Stormossenin kaatopaikalle. Kuluneena vuonna meillä on ollut yksi isompi huoltoseisokki. Se johtui kattilan tiilimuurauksien vaihtamisesta modernimpaan ja kestävämpään pinnoitteeseen.

Olemme seisokin takia jääneet jätteenpoltossa hieman tavoitteestamme, Alhoniemi kertoo. Seuraava suunniteltu huoltoseisokki tulee kuitenkin aikaisintaan vuoden Westenergy Westenergyn Mustasaaren-laitoksen ensimmäisen polton käynnistäminen keräsi yleisöä.

Nyt polttamisesta on tullut jo rutiinia, sillä laitoksen kapasiteetti on liki jätetonnia vuodessa. Mietinnässä savukaasupesuri Samaan aikaan, kun laitos on hakenut ympäristölupaa kapasiteetin nostoon, se on hakenut lupaa myös savukaasupesurin hankintaan.

Investoinnin arvo olisi 5 10 miljoonaa euroa. Alhoniemen mukaan lopullinen päätös hankinnasta tehdään ensi vuoden puolella. Sitä ennen on neuvoteltava muun muassa Vaasan Sähkö Oy: Suomalaisfirma allekirjoitti sopimuksen jalostamon suunnittelusta Camcen China Camc Engineering kanssa lokakuussa.

Camcen pääomistaja on kiinalainen valtionyhtiö Sinomach. Kumppanukset aikovat tehdä lopullisen päätöksen miljoonan euron investoinnista ensi vuonna. Jalostamon selluntuotanto käynnistyisi vuonna syntyvä jätevesi käsiteltäisiin.

Vaasan Sähkölle savukaasupesurin hankinta voisi olla merkittävä etu, sillä sen tiedetään nostavan tuotetun kaukolämmön määrää. Arvioiden mukaan lämpöä saataisiin sen avulla jopa neljännes lisää, Alhoniemi sanoo. Hankintapäätökseen vaikuttavat myös Euroopan unionin savukaasuille asettamat uudet raja-arvot. Rajaarvot tulevat voimaan arviolta vuonna Sitä seuraa vielä parin vuoden siirtymäaika. Marja Saarikko Vauhtia ruokajärjestelmän kiertotaloudelle Suomalaisen ruokajärjestelmän kiertotaloutta vauhditetaan.

Luonnonvarakeskus Luke vetää hanketta, jossa pyritään vähentämään ruokahävikkiä sekä hyödyntämään sivuvirtoja ja kierrättämään ravinteita entistä tehokkaammin. Projekti on osa Suomen ympäristökeskuksen koordinoimaa Circwaste-hanketta, jossa toteutetaan yli 20 jätehuollon ja kiertotalouden osahanketta. EU on myöntänyt vuosina toteutettavalle hankkeelle liki 12 miljoonan euron rahoituksen. Neste valmistaa lahjoitetusta rasvasta kierrätyspolttoainetta, joka luovutetaan hyväntekeväisyyteen.

Suomessa syödään joka joulu noin seitsemän miljoonaa kiloa kinkkua. Keskikokoisesta kinkusta tirisee paiston aikana sen verran rasvaa, että siitä tehty polttoaine riittää kuljettamaan henkilöautoa eteenpäin noin kolmen kilometrin matkan. Kinkkutempaus-kampanjan tavoitteena on kerätä niin paljon rasvaa, että siitä valmistetulla dieselillä voisi ajaa kolme kertaa maapallon ympäri.

Joukkueen idea on moninkertaistaa puuhakkeen arvo käyttämällä sitä sienten kasvualustana. Sen jälkeen puuhakkeesta ja sienistä voidaan jalostaa monikäyttöistä materiaalia esimerkiksi huonekalujen ja muiden esineiden valmistamiseen. Mushroom Powerin ehdotus tarjosi juuri sitä, mitä lähdimme tapahtumasta tavoittelemaan: Kinkkukampanjan on ideoinut Kemianteollisuus ry, joka on houkutellut mukaan Nesteen lisäksi joukon muitakin yrityksiä ja järjestöjä.

Honkajoki käsittelee rasvan ennen kuin se viedään Nesteen Porvoon jalostamoon. Lisätietoa ja kinkkurasvan pakkausohjeet löytyvät osoitteesta Suomen kodeissa kypsyy reilun viikon päästä kinkku poikineen. Paistorasvasta pääsee kätevästi eroon viemällä sen lähimpään keräyspisteeseen. Samalla tulee tehtyä joulun hyvä teko. Jos ratkaisu todetaan toimivaksi, sitä voidaan soveltaa myös muiden materiaalien hyödyntämisessä. Kilpailijoiden muita haasteita olivat ideoiden kehittäminen tuhkan ja lehmänlannan hyötykäyttöön.

Kilpailun tärkein tavoite oli tuoda yhteen kiertotalouden parissa toimivia yrityksiä ja löytää uudenlaisia ratkaisuita eri alojen asiantuntijoiden yhteistyöllä.

Mikkeliin rakennetaan biohiilipellettitehdas Mikkeliin rakennetaan biohiilipellettejä valmistava tehdas. Investoinnin takana on hollantilaisen sijoitusyhtiön Momentum Capitalin tytäryhtiö Scandinavian Biopower Oy. Biohiili sopii sellaisenaan korvaamaan kivihiiltä voimalaitoksissa. Tehtaan rakentamisen on määrä käynnistyä vuoden jälkipuoliskolla. Investoinnin arvo noin miljoonaa euroa. UPM ja Yara kehittävät kierrätyslannoitetta UPM ja Yara selvittävät, kuinka sellu- ja paperitehtaiden jätevesien puhdistamisessa syntyvää lietettä ja poltossa syntyvän tuhkan sisältämiä ravinteita voitaisiin hyödyntää lannoitteena.

Kierrätyslannoitteet eivät sellaisenaan sisällä kasvien tarvitsemia ravinteita oikeassa suhteessa, joten niitä on täydennettävä kivennäislannoitteilla. Yhtiöiden tavoitteena on saada aikaan teollisen mittakaavan tehokas ratkaisu lannoitteiden tuottamiseen.

Toimipisteessä työskentelee kaksi eurooppapatenttiasiamiestä ja patenttiassistentti. Toimiston henkilöstöllä on kokemusta etenkin ict-alueen patentoinnista, jolle yhtiö uskoo olevan kysyntää Tampereen ja Pirkanmaan teollisuuden digitalisaation myötä.

Ositumille akkreditointi mikrobianalytiikkaan Ositum Oy: Yhtiön Oulun mikrobiologian laboratorio on toiminut marraskuusta alkaen akkreditoituna testauslaboratoriona. Akkreditointi kattaa rakennusmateriaalien sekä sisä- ja ulkoilmanäytteiden homeiden, hiivojen, bakteerien ja aktinomykeettien pitoisuuden määrittämisen ja homeiden tunnistamisen.

Suomi on osallistunut kemian olympialaisiin neljä kertaa. Menestys on joka kerta ollut verrattain heikko johtuen lukion kemianopetuksen ja olympiavalmennuksen suppeudesta. Kansainvälisten olympialaisten ja kansallisen kilpailutoiminnan tärkeimpänä tehtävänä on herättää ja ylläpitää oppilaiden kiinnostusta kemiaa kohtaan.

Asiaa näin tarkastelemalla ei varsinainen kilpailumenestyminen ole kovinkaan oleellista, joskin oppilaille itselleen on mukavampaa löytää itsensä muualta kuin viimeisiltä sijoilta.

Tehokkaamman valmennuksen luomiseksi on koulujen osuutta lisättävä. Kemian kerhotoiminnan uudelleen viriäminen palvelisi olympialaisvalmennusta antamalla oppilaille riittävät perustiedot, jotta tarpeeksi korkeatasoinen valmennuskurssi voidaan järjestää.

Painottamalla kokeellisen kemian osuutta niin kouluopetuksessa kuin koulun ulkopuolisessa harrastustoiminnassa voidaan kemian osoittaa olevan muutakin kuin tylsien yksityiskohtien ulkoaopettelemista.

Joukkueen tieteellisenä johtajana toimi fil. Reijo Kimmelma Turun yliopistosta ja oppilasjohtajana fil. Kilpailuun otti osaa lukiolaista 30 maasta. Poikavoittoisessa kisassa oli mukana ainoastaan 13 tyttöä. Kilpailun voitti kiinalainen Jin Ning. Kiinalaiset hallitsivat kisaa, sillä he saavuttivat myös toisen ja viidennen sijan.

Paras suomalaisista oli Esa Kuusela, joka saavutti pronssimitalin ja Kilpailussa jaettiin 13 kultamitalia, 25 hopeamitalia ja 37 pronssimitalia. Tänä vuonna laboratoriokoe järjestettiin ensimmäisen kerran ennen teoriakoetta.

Toisen sääntömuutoksen mukaan kesäolympialaisten valmennuskurssit saavat kestää enintään kaksi viikkoa. Kemia-lehden kolumnisti Anja Nystén on kirjoittanut kirjat Kemikaalikimara ja Kemikaalikimara lapsiperheille Teos ja Hän pitää blogia osoitteessa www. Ruoka on osa ihmisen identiteettiä. Ruokatrendien viidakossa mietityttävät niin ruoan terveellisyys kuin ympäristö. Eläinperäisillä tuotteilla on tunnetusti suuri hiilijalanjälki.

Kasvisvoittoinen ruokavalio nostaakin suosiotaan. Soijasta valmistetun tofun rinnalle on tullut uusia tuotteita korvaamaan lihaa. Suomalaiset innovaatiot nyhtökaura ja härkis tekevät hyvin kauppansa. Hankien keskellä fossiilisilla polttoaineilla kasvatetun kelmeän, mauttoman tomaatin hiilijalanjälki on suurempi kuin etelän auringon alla kypsyneen.

Toisaalta jälkimmäisen vedenkulutus voi olla reippaasti suurempi kuin pohjolassa. Hiljattain uutisoitiin parsan, avokadon ja granaattiomenoiden viljelyn pahentavan juomavesipulaa Perussa.

Avokadoa ei ole järkeä viljellä aavikolla. Myös kala on ympäristön kannalta lihaa parempi vaihtoehto, mutta silläkin on haittansa. Liikakalastus uhkaa merten kalakantoja, eikä kalanviljelykään ole ongelmatonta.

Yhden lohikilon kasvattamiseen tarvittavaan rehuun käytetään yli kilo villiä kalaa. Kalliin lohen sijaan syötiin läheltä kalastettuja lajeja, ahventa, haukea, muikkuja ja silakoita. Kellarit notkuivat itse kerättyjä marjoja ja sieniä. Toki ruokavalio oli yksipuolisempi kuin nyt, kun esimerkiksi tuoreita hedelmiä on tarjolla valtava valikoima vuoden ympäri. Voisimmeko kokeilla paluuta luvulle, jolloin lihaa kulutettiin noin kolmanneksen verran vähemmän kuin nykyään.

Suosisimme kotimaista villiä kalaa sekä ylipäänsä lähellä tuotettua ruokaa ja jättäisimme avokadot ja granaattiomenat herkkuhetkiin. Olennainen asia on myös ruokahävikin minimoiminen. Ruokaa ei kannata tuottaa roskiksen täytteeksi eikä edes biokaasulaitoksen raaka-aineeksi. Suorapostituksella saatte uusia asiakkaita ja kauppoja tehokkaan väylän kertoa tuotteistanne lisää kävijöitä nettisivuillenne osallistujia tapahtumiinne.

Lue lisää Vihreistä sivuista ja suorapostituksista: Joka kerta mielenkiintoisia artikkeleita. Jokaisessa painetussa Kemia-lehdessä Jokaisessa Kemian uutiskirjeessä Hakupohjaisena osoitteessa Näin Vihreitä sivuja luetaan: Näin Vihreät sivut vaikuttavat: Oulun yliopiston tutkija Lassi Rieppo selvittää, kuinka ramanspektroskopialaitteistoon kytketty uudenlainen optinen sovellus voisi palvella lääkäreitä nivelrikon diagnoimisessa ja hoidon suunnittelussa.

Laitteistoon liitetyn valokuidun avulla voidaan esimerkiksi määrittää kirurgin avuksi nivelrikkoinen rustokudos tähystysleikkauksen aikana, Rieppo kuvailee. Hän on tutkinut myös sitä, kuinka ramanlaitteistoon kytketyllä mikro- skoopilla voitaisiin löytää nivelrikkoon liittyvät kudos- ja solutason muutokset.

Ramanmikroskoopilla voidaan tarkastella jopa alle mikrometrin kokoisia kappaleita, kuten solun yksittäisiä komponentteja. Alkuvaiheessa olevassa hankkeessa on jo tehty kokeita potilailta kerätyillä kudosnäytteillä.

Valokuidun soveltuminen leikkaussaliin vaatii vielä tutkimusta. Siitä meillä on kuitenkin jo näyttöä, että menetelmällä todella voidaan tunnistaa nivelrikon kudostason muutoksia. Toinen kiinnostava lääketieteellinen sovellusalue voisi olla syöpäkudoksen tunnistaminen. Menetelmällä saadaan leikkauk- Lassi Rieppo tekee työtään apulaisprofessori Simo Saarakkalan tutkimusryhmässä. Joonas Oinas sen aikana tietoa kudoksen aineenvaihdunnasta.

Näin syöpäkudos voidaan poistaa tarkasti terveitä kudoksia vahingoittamatta. Laaja sovelluskenttä Ramanspektroskopia on pitkään käytössä ollut menetelmä, mutta se on yleistymässä vasta nyt, kun laitteistoista on tullut entistä helppokäyttöisempiä.

Laboratoriolaitetoimittaja Hosmedin tuotepäällikön Arto Hurmalaisen mukaan menetelmän sovelluskenttä on hyvin laaja lääketieteestä ja -teollisuudesta geologiaan ja puolijohdeteollisuuteen. Menetelmällä pystytään määrittämään lähes kaikki aineet, sekä nesteet että kiinteät aineet, puhtaita metalleja lukuun ottamatta, hän kertoo. Esimerkiksi oksideista voidaan selvittää kiderakennetta ja erottaa saman metallin eri oksidit toisistaan.

Nanomateriaaleista saadaan selville, montako kerrosta materiaalia näytteessä on. Valokuitu on tulevaisuuden teknologiaa ja soveltuu erityisesti kohteisiin, joissa määritys halutaan tehdä suuremmista näytteistä. Eniten kysyntää on kuitenkin ollut ramanmikroskooppitekniikoilla, jotka kykenevät lähes pyyhkäisyelektronimikroskoopin tarkkuuteen mitattavan alueen osalta.

Marja Saarikko Laser paljastaa veden epäpuhtaudet Teollisuusvesien ja vedenpuhdistamoiden epäpuhtaudet voidaan tulevaisuudessa paikantaa ja mitata nopeasti ja tehokkaasti laserin avulla. Lasersäde voi löytää sekunneissa sen, minkä tutkiminen laboratorionäytteistä kestää tunteja. Keksintö syntyi Tampereen teknillisessä yliopistossa professori Juha Toivosen ryhmässä.

Tutkija Samu Järvinen kehitti menetelmän väitöstyössään. Menetelmässä mittalaitteeseen otetaan näytteeksi mikroskooppinen vesipisara, jota leijutetaan sähkökentässä. Pisaran kuivuessa epäpuhtauksien suhteelliset pitoisuudet nousevat, mikä tekee niiden mittaamisesta helpompaa. Lopuksi laser hajottaa epäpuhtaudet atomeiksi ja mittaa niiden määrät. Lasermittauksessa yhdistyvät optiikka ja aerosolitieteet, kertoo Järvinen, jonka mukaan menetelmää voisivat hyödyntää esimerkiksi kaivos-, metalli-, paperi- ja kemianteollisuus sekä öljynjalostus, ympäristönvalvonta ja vesilaitokset.

Keksinnöstä on jätetty patenttihakemus, ja sen toivotaan pääsevän markkinoille lähivuosina. Näkyvän valon lisäksi se havaitsee myös ultravioletti- ja infrapunasäteilyn. Tutkijat hyödynsivät anturissa samaa nanorakennetta, jota he pari vuotta sitten käyttivät hyötysuhdeennätyksen lyöneissä aurinkokennoissaan.

Nykyisissä puolijohteisiin perustuvissa valoantureissa iso osa fotoneista jää havaitsematta, koska paljon valoa heijastuu niiden pinnalta.

Lisäksi huomattava osa signaalista menetetään komponentin sisäisten virheiden takia. Uuden anturin nanorakenne vangitsee valonsäteet aallonpituudesta tai tulokulmasta riippumatta, jolloin heijastushäviötä ei tapahdu. Herkille valoantureille on käyttöä etenkin lääketieteellisessä ja turvallisuuteen liittyvässä kuvantamisessa.

Ryhmä etsii keksinnölleen käyttökohteita erityisesti haastavista ultravioletti- ja infrapuna-alueen sovelluksista. Aalto-yliopisto Uuden valoanturin rakenteelle on haettu patenttia, ja sen kaupallistamiseen on saatu Tekesin Tutkimuksesta uutta liiketoimintaa -rahoitusta.

Uudet pinnat hylkivät vettä ja öljyä Aalto-yliopiston tutkijat ovat ideoineet uusia pintamateriaaleja, joita sekä veden että öljyn on erittäin hankala kostuttaa. Kaksoissuperlyofobiset pinnoitteet hylkivät vettä, kun ne ovat öljyn peittämiä. Kun pintoja peittää vesi, ne hylkivät öljyä. Aiemmin tämän ei uskottu olevan mahdollista samalla pinnalla.

Pinnoitteet valmistettiin yhdistämällä topografian muuntelu siihen tarkasti sopivaan pintakemiaan. Apulaisprofessori Robin Rasin ja Vesipisara öljyssä pysyy pallona, eikä vesi leviä tasaiseksi kerrokseksi öljyn alle. Heidän kehittämänsä tekniikan avulla voi- Kuvat: Robin Ras ja Xuelin Tian Öljypisara vedessä pysyy pallona, eikä öljy nouse tasaiseksi kerrokseksi veden päälle.

Tutkimustulokset esiteltiin Advanced Materials -lehdessä. Terästeollisuuden kuonasta keraameja Suomessa kehitetään menetelmää, jonka avulla osa tulenkestävien keraamien raaka-aineesta voidaan korvata terästeollisuuden sivuvirroilla eli kuonamateriaalilla.

Tavoitteena on saada aikaan uusi valettava refraktorimassa, joka kestää celsiusasteen lämpötiloja. Samalla voidaan nostaa keraamien kotimaisuusastetta, sillä niiden raakaaineet ovat tätä nykyä pääosin tuontitavaraa. Tulenkestäviä keraameja eli refraktorikeraameja valmistetaan Euroopassa vuosittain yli viisi miljoonaa tonnia.

Keraameja käytetään muun muassa terästeollisuuden uunien vuorauksessa ja voimalaitoskattiloiden eristeinä. Maanosan terästeollisuudessa syntyy yli 20 miljoonaa tonnia kuonaa vuodessa. Perinteisesti kuonaa käytetään maanrakennuksessa esimerkiksi tienpohjien eristeaineena, mutta iso osa siitä jää hyödyntämättä.

Sellainen voi olla esimerkiksi turpeen jättäminen sulfaattimaiden suojakerrokseksi. Aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että hyvinkin ohut yhtenäinen turvekerros voi estää pohjamaan hapettumisen.

Tutkimuksissa on myös saatu viitteitä siitä, että turvetuotantoalueilla happamuus liittyy ensisijaisesti pientareiden hapettumiseen. Ojien merkitystä happaman kuormituksen synnyssä selvitetään nyt tarkemmin.

Suomen ympäristökeskuksen, Geologian tutkimuskeskuksen ja Åbo Tiina Laamanen Tutkija ottaa näytettä Siikajoesta, jonka vedenlaatu kartoitetaan hankkeen aikana tarkasti. Laskelman teki Geologian tutkimuskeskus GTK.

Akademin hankkeessa rakennetaan myös varautumisjärjestelmä, joka ennustaa happaman valumaveden kuormituspiikkejä. Happamia sulfaattimaita esiintyy rannikolla ja myös sisämaassa niin kutsutulla Litorina-alueella, joka on Itämeren muinaisen vaiheen merenpohjaa. Maankuivatuksen ja maanrakennustöiden seurauksena maaperän sulfidiyhdisteet hapettuvat ja muodostavat rikkihappoa, joka liuottaa maaperän metalleja.

Näin syntyvät happamat, metallipitoiset valumavedet ovat haitallisia vesieliöstölle ja vesien virkistys- ja talousvesikäytölle.

Maatilojen biokaasusta proteiinirehua ja biomuovia VTT on keksinyt ratkaisun, jonka avulla pienetkin maatilojen, kaatopaikkojen ja jätevedenpuhdistamojen metaania sisältävät biokaasulähteet voidaan muuntaa eläinrehun tai biomuovin raaka-aineiksi. Ratkaisu perustuu metanotrofibakteerien kykyyn kasvaa metaanin avulla kaasufermentorin hapellisissa olosuhteissa.

Prosessissa metaani ohjataan fer- VTT mentoriin, jonka putkistossa kaasu ja mikrobeja sisältävä kasvatusliuos kiertävät. Tuloksena syntyy yksisoluproteiinimassaa, jonka proteiinipitoisuus on noin 60 prosenttia. Proteiinit voisivat korvata rehuissa ja elintarvikkeissa esimerkiksi lihaa, soijaa, munanvalkuaista tai kalaa. Massa voi sisältää myös polyhydroksibutyraattia eli phb-muovia, jota voidaan hyödyntää muun muassa biohajoavan pakkausmateriaalin raaka-aineena. Luonnonvarakeskuksen tutkimushanke selvittää, kuinka nykyistä reilun miljoonan kuution vuosikasvua saataisiin nostettua.

Lisäksi tutkijat testaavat proteiinijakeen soveltuvuutta seosrehuruokinnan komponentiksi. Kuivattua solumassaa, josta proteiini- ja biomuovijakeet erotetaan uuttamalla.

Tutkimuksen pilotointivaihetta varten kerättiin runsaasti lehtiä Otaniemen alueelta. Syyslehdistä syntyy väriaineita Puista pudonneet lehdet halutaan ottaa hyötykäyttöön. VTT on kehittänyt käsittelymenetelmän, jolla lehdet kuivataan, jauhetaan ja uutetaan. Sen jälkeen lehdistä voidaan jalostaa esimerkiksi luonnollisia väriaineita.

Syksyn lehdet saavat värinsä keltaisista ja oransseista karotenoideista ja punaisista antosyaaneista. Väriaineet sopivat esimerkiksi tekstiilien värjäykseen. Muokkaamalla väriaineita bioteknisin keinoin saadaan uusia bioaktiivisia yhdisteitä kosmetiikkaja lääketeollisuudelle.

Lehdet sisältävät monia muitakin hyödynnettäviä aineita, kuten fenoleja, ligniiniä, hiilihydraatteja ja proteiinia. Yhdisteet saattavat soveltua käytettäviksi myös elintarvikkeiden väri- ja säilöntäaineina sekä ravintolisinä. Uuttojäännöksen sokereita fermentoimalla voidaan tuottaa proteiinipitoista rehua ja proteiinilisää ihmisille. Uutosta jäävää ravinteikasta karikemassaa voidaan käyttää kotipuutarhoissa ja kotitalouksissa vaikkapa ruokasienten kasvatukseen.

Jatkojalostamalla karikemassasta on mahdollista tuottaa haittamikrobien kasvua estäviä yhdisteitä, jotka soveltuvat kosmetiikka- ja hygieniatuotteisiin. VTT Helsingin yliopiston tutkijat ovat avanneet saimaannorpan perimän. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa määritettiin nisäkkään koko genomi. Urakan suuruutta ja kertyneen tiedon määrää kuvaa, että teksti eli A: Selvitetty perimä eli referenssigenomi tehtiin Miikkulaisesta, nuoresta saimaannorppanaaraasta, joka Ekstroverteillä on enemmän jälkeläisiä Erittäin ulospäin suuntautuneet ihmiset saavat johdonmukaisesti muita enemmän lapsia.

Jo aiemmin havaitun ilmiön vahvistaa Helsingin yliopistossa tehty väitöstutkimus. Yhteys näkyy niin geneettisellä tasolla kuin siinä, että ulospäin suuntautuneilla on enemmän sekä suunniteltuja että suunnittelemattomia raskauksia. Lisäksi heillä on myös enemmän lapsenlapsia kuin muilla. Ulospäin suuntautuneisuus saat- UEF norppatutkimus taa väittelijä Venla Bergin mukaan olla evolutiivinen adaptaatio eli ainakin ihmiselle lajityypillinen tapa olla yhteydessä toisiin ihmisiin ja ympäröivään maailmaan.

Vähäisempi ulospäin suuntautuneisuus taas voi olla merkki epäedullisista mutaatioista geeneissä, jotka vaikuttavat ominaisuuden taustalla. Muutkin persoonallisuuden piirteet vaikuttavat jälkeläisten määrään mutta eivät yhtä voimakkaasti. Iso sisarussarja voi antaa vihjeen vanhempien persoonallisuudesta. Scanstockphoto menehtyi kalastajan verkkoon tammikuussa Jatkossa muiden yksilöiden geenejä verrataan Miikkulaisesta laadittuun malliin. Perimästä voidaan saada selville muun muassa se, onko saimaannorppa päässyt eroon jostakin tautigeenistä, jota esimerkiksi laatokanja itämerennorpat mahdollisesti yhä kantavat.

Tiedosta uskotaan olevan hyötyä myös ihmisen sairauksien tutkimuksessa. Paula Nybergh Teknologian sparraaja Paula Nybergh on ollut mukana rakentamassa Suomen innovaatiopolitiikan perusteita. Etenkään nuorten ideoita ei saa koskaan torpata, hän sanoo.

Sisko Loikkanen Teollisuusneuvos Paula Nybergh tiesi jo teininä haluavansa kemistiksi. Tie ammattiin ei kuitenkaan ollut aivan mutkaton. Olisin tahtonut esimerkiksi tehdä kemian kokeellisia töitä.

Tyttökoulussa sitä ei kuitenkaan sallittu, koska kokeita pidettiin liian vaarallisina, hän muistelee huvittuneena. Onneksi kaupungissa kuitenkin toimi kaikkien koulujen yhteinen luontokerho, Kuopion Nuoret Luonnonystävät.

Kerhon nimissä poikalyseon kemianopettaja piti laboratoriokurssin, jolle tytötkin pääsivät mukaan. Lopulta tyttökoulun henki ja joutavanpäiväinen kurinpito alkoivat risoa nuorta naista niin, että vuotias sanoi hyvästit koko Savonmaalle ja muutti Helsinkiin.

Siellä hän työskenteli laboratorioapulaisena yliopiston farmakologian laitoksessa ja kävi samalla lukiota Käpylän iltaoppikoulussa. Ylioppilaslakin Nybergh sai keväällä , samaan aikaan kuin entiset kuopiolaiset luokkatoverinsakin.

Syksyllä hän aloitti opinnot Teknillisessä korkeakoulussa. Tuolloin vielä harvalukuiset tyttöteekkarit olivat Otaniemessä melkein kummajaisia. Kemian osastossa käytiin keskustelua siitä, mikä linja naisfuksin kannattaisi valita.

Osaston johtaja katsoi, että tyttöjen olisi turha opiskella ainakaan elintarviketeknologiaa, sillä alan teollisuus suhtautui naisiin hyvin kriittisesti.

Hän varoitti, että naiset pannaan ulos viimeistään silloin, kun he tulevat raskaaksi. Oikeassa hän olikin, sillä useissa alan yrityksissä oli juuri sellainen tilanne. Neuvot kaikuivat silti kuuroille korville. Nyberghin lisäksi 11 muutakin naista samalta vuosikurssilta päätyi nimenomaan bio- ja elintarviketeknologiaan. Heidän valmistuttuaan asiat olivat alkaneet jo muuttua. Suurin osa toimi sittemmin erittäin vaativissa tehtävissä, Nybergh kehaisee kurssikavereitaan. Niin toimi myös Nybergh itse, vaikka sai vielä työurallaankin osakseen oudoksuntaa, tosin lähinnä ulkomaan työmatkoilla.

Monessa paikassa vanhat herrat ihmettelivät, kun Suomesta tuli neuvotteluun nuori nainen. Kerran minulle sanottiin suoraan, että käytätte väärennettyä titteliä, koska naisinsinöörejä ei ole olemassakaan. Viinatehtaan vintiltä Tekesiin Diplomityön tehtyään Paula Nybergh jäi pariksi vuodeksi opinahjoonsa assistentiksi. Maailmantilanteet kuitenkin muuttuivat ja samalla projektin suunta. Tutkijat ryhtyivät selvittämään, kuinka sama raaka-aine voitaisiin muuntaa polttoaine-etanoliksi.

Olimme 40 vuotta aikaamme edellä. Nythän aihe on mitä ajankohtaisin. Hanke loi perustan VTT: Nybergh puolestaan sai tehtyä lisensiaatintyönsä. Kun koitti aika selvittää tuotantoa isommassa mittakaavassa, Nybergh siirtyi Alkon tutkimuslaboratorioon, jossa skaalaus oli mahdollista tehdä. Näin pääsin näkemään tutkimuksen koko kaaren alkuasetelmasta askel askeleelta kohti sovelluksia.

Alkossa tuotettiin alfa-amylaasi- ja amyloglukosidaasientsyymejä, joita viinanvalmistuksessa tarvitaan viljatärkkelyksen sokerointiin. Tutkimusosaaminen poiki myöhemmin uuden bioteknologiayrityksen Roal Oy: Vuonna aloitti toimintansa Suomeen perustettu uusi teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus, joka herätti oitis Nyberghin kiinnostuksen.

Naimisissa, aikuinen poika ja kaksi lapsenlasta. Harrastaa lukemista, ulkoilua ja kuntosalilla käyntiä. Sopiva paikka Tekesissä avautui vuoden kuluttua, ja Nybergh pääsi tutustumaan koko suomalaiseen teknologiakehityksen kenttään. Hänen varsinaiselle vastuulleen tulivat bio- ja elintarvikealojen lisäksi geenitekniikka ja lääkeala. Työ oli juuri niin fantastista kuin Nybergh oli kuvitellutkin. Tekesissä rakennettiin silloin Suomen innovaatiopolitiikan vahvuuksia. Meillä oli mahtava vetäjä, pääjohtaja Juhani Kuusi, joka innostavana tyyppinä sai koko porukan mukaan.

Työtunteja ei tosiaankaan laskettu luvun lama oli rankkaa aikaa Tekesissäkin. Nybergh koki raskaaksi varsinkin rahoituspäätösten tekemisen.

Kun ne vaikuttivat niin monen ihmisen elämään. Minä jouduin osaltani päättämään, onko heillä työtä vai ei. Enemmän oli silti ilon hetkiä. Erityisenä onnistumisena Nybergh muistaa Finnzymes Oy: Yrityksen perustaneet teekkarit Pekka Mattila ja Kari Pitkänen suorastaan pursusivat hyviä ideoita. Minä uskoin heihin, enkä turhaan. Tekesin tuella opiskelijat matkasivat hakemaan lisäoppia Yhdysvalloista.

Siellä he saivat tarvitsemansa tekniikat haltuun parissa viikossa ja veivät sittemmin yhtiönsä alan huipulle. Nuorten ideoita ei Nyberghin mielestä saisi koskaan torpata. Heitä pitää sparrata eikä sanoa, että tuo on kokeiltu eikä se kuitenkaan onnistu. Kyse on usein riskibisneksestä, joka voi myös epäonnistua mutta so what? Sisko Loikkanen Paula Nybergh vihittiin vuonna Tampereen teknillisen yliopiston kunniatohtoriksi.

Sitä arvoa ei monella virkamiehellä ole. Kiintiökanaksi en suostu Vuonna Paula Nybergh vaihtoi Tekesin kauppa- ja teollisuusministeriöön, nykyiseen työ- ja elinkeinoministeriöön.

Siellä hän työskenteli teknologiapolitiikan asiantuntijana, jonka tehtäviin kuului muun muassa Tekesin, VTT: Laki edellytti, että kaikissa virallisissa työryhmissä piti olla vähintään 40 prosenttia kummankin sukupuolen edustajia. Teknologian alan naisvirkamiehiä oli vähän, joten Nybergh nimitettiin mitä ihmeellisimpiin kokoonpanoihin. Ajattelin silloin, että kiintiönainen on ookoo, mutta kiintiökanaksi en suostu.

Niin rupesin opiskelemaan tosissani kaikkien työryhmien agendoille kuuluneita asioita. Vuosikymmenen pahimmilla hetkillä työttömyysprosentti maassa oli Nybergh päätyi osallistumaan myös työllisyysohjelman laatimiseen, mikä sekin oli erittäin opettavainen kokemus. Yhteistyö ammattipoliitikkojen kanssa sujui yleensä hyvin.

Tosin poliitikoista löytyy kyllä kuva koko kansasta, hän hymähtää. Nybergh pitää valttinaan sitä, että hän käytti poliitikkojen ymmärtämää kieltä. Selväsanaisuudesta oli kertynyt kokemusta jo aiemmasta työstä. Saatoin Tekesissä yhteen tutkijoita, yritysten edustajia ja eri alojen osaajia. Siellä opin, että tutkijoiden on osattava selittää asiat niin, että muutkin ymmärtävät. Jokaisen tutkijan olisi hyvä tiedostaa tämä. Kirjoittaja on kemian diplomi-insinööri ja Ylen tiedetoimittaja.

Eila Hämäläinen ja Timo Tuomi Tuuvinki on hämäläisen pitopöydän ja joulupöydän olennainen osa. Laatikon nimitys tulee ruotsin kielen sanasta stuvning, joka tarkoittaa muhennosta. Herkun onnistuneen valmistamisen salaisuus on hämäläinen luonne, sitkeys ja huolellisuus. Iso merkitys on myös oikeanlaisella perunalla. Sen on oltava jauhoista laatua eli sisällettävä paljon tärkkelystä. Mitä enemmän tärkkelystä on pilkottavana, sitä enemmän saadaan yksittäisiä glukoosiyksiköitä ja sitä makeampi on lopputulos.

Kauppojen valmispusseissa jauhoiset perunat on merkitty punaisella värikoodilla. Punamerkittyjenkin perunoiden tärkkelyspitoisuus vaihtelee sekä lajin että viljelymaan maaperän mukaan.

Kärkeä pitää Puikula, jonka keskimääräinen tärkkelyspitoisuus on 18,8 prosenttia. Afra-lajikkeella se on 17,2 ja Rosamundalla 15,8 prosenttia. Siiklin tärkkelyspitoisuus on ainoastaan 13,5 prosenttia, mutta moni kokenut imelletyn perunalaatikon valmistaja valitsee silti juuri sen. Tuuvingin valmistus aloitetaan keittämällä perunat kuorineen. Tällöin peruna säilyttää paremmin tärkkelyspitoisuutensa.

Keitetyt perunat saadaan myös kuorittua ohuemmin, ja näin kuoren alla olevat vitamiinit ja kivennäisaineet jäävät mukaan ruokaan. Jäähtyneet kuoret laitetaan muhimaan maitoon. Näin niistä saadaan uutettua tuuvinkiin lisämakua. Perunat soseutetaan varovasti kuumina. Näin niiden vielä joustavat soluseinät säilyvät ehjinä.

Jos survoksesta tulee liian kuivaa, siihen kannattaa lisätä hieman keitinvettä. Tärkeä imellytys Tuuvingin valmistuksen mielenkiintoisin vaihe on imellytys eli tärkkelyksen pilkkominen entsyymien avulla.

Tärkkelys on ketjumainen polysakkaridi, joka koostuu tuhansista glukoosiyksiköistä. Me päätimme kokeilla, saisimmeko samalla menetelmällä näkyviin tuuvingin makeutumisen. Otimme näytteet imellytyksen aikana tunnin välein.

Sen jälkeen sekoitimme 5 grammaa näytettä 5 millilitraan vettä ja mittasimme seoksen IR-spektrin. Spektreistä seurasimme maltoosin piikkiä cm -1 ja maltodekstriinin piikkiä cm Referensseinä käytimme maltoosia ja maltodekstriiniä kaupallinen tuote. Afra 1 -näytteisiin muodostui maltoosia viiden tunnin kuumennuksen jälkeen. Maltodekstriini oli näkyvillä koko ajan. Afra 2 -näytteissä maltoosipitoisuus lähti kasvamaan jo kolmen tunnin kuluttua.

Myös Afra 2 -näytteissä oli koko ajan havaittavissa maltodekstriiniä. Challenger- ja Pito-survoksissa maltoosipitoisuus oli suurempi kuin Afra-lajikkeella. Pito-näytteissä maltoosia alkoi muodostua runsaammin jo kolmen tunnin kuumennuksen jälkeen. Kahdeksan tunnin Pito-näytteen ja kymmenen tunnin Challenger-näytteen maltoosipitoisuus oli likimain sama. Vertailevassa tarkastelussamme yritimme nähdä vain lyhytketjuisten, vesiliukoisten sokerien muodostumisen.

Emme pyrkineet absoluuttiseen tulokseen, eikä tuloksista voida sanoa, oliko kyseessä alfa- vai betaamylaasi. Joka tapauksessa spektrit osoittivat, että imellytyksessä syntyi sekä maltoosia että maltodekstriiniä. Spektrien avulla voisi mahdollisesti kuvata imeltymisprosessia, mutta tällöin tulisi seurata yhtä perunalajiketta eri lämpötiloissa tapahtuvana imeltymisprosessina. Tarkastelumme pohjalta voimme suositella imellytyslämpötilaksi astetta. Aitoon tuuvinkiin ei lisätä siirappia eikä muita makeutusaineita.

Imeltymisessä beta-amylaasi pilkkoo tärkkelystä sen päistä kahden glukoosiyksikön maltoosiksi asteen lämmössä. Alfa-amylaasi hydrolysoi tärkkelystä asteessa korkeammaksi lämpö ei saa nousta, sillä silloin entsyymi denaturoituu.

Tällöin muodostuu yhden, kahden ja kolmen glukoosiyksikön mittaisia yhdisteitä tai usean glukoosiyksikön mittaisia maltodekstriinejä. Perunan solukossakin on amylaasia, mutta keitettäessä entsyymi tuhoutuu. Siksi laatikkoon lisätään amylaasia sisältävää vehnäjauhoa.

Osa jauhoista ripotellaan seoksen pinnalle, jotta imeltymisen etenemistä voidaan tarkkailla. Imeltynyt seos näyttää liukkaalta ja vetiseltä.

Seosta pitää aina välillä myös maistella. Imeltyminen ei saa jatkua liian kauan, koska silloin tärkkelys pilkkoutuu liian pitkälle, ja laatikosta tulee makeaa velliä.

Lopputuloksen pitää olla kuohkea, ei liisterimäinen, ja sopivan makea. Imeltyneeseen seokseen lisätään suola, siivilöity maito ja sulatettu voi. Lopuksi tuuvinki paistetaan matalahkossa lämmössä. Kirjoittajat ovat kemian ammattilaisia ja molekyyligastronomian suuria ystäviä. Meilän äiten tuuvinki 2 kiloa pernoi jauhoin perna; punaist 1 1,5 tesilitra vehnäist jauhoa 0,8 1 litra täysmaitoa 2 teeluskalliist suolaa 50 rammaa voita Keitä pernat kuorinien.

Kuari kuumina ja survo hellävarasesti. Ota kuaret taltien, kiehauta ne mailos ja jätä muhimaan. Telliä lisiän osa jauhoist survoksien ja hämmennä.

Telliä loput jauhot seoksen piälle. Lämmitä uuni noin 55 astiesien. Telliä seos uuniin ja tarkkaile lämpöä alvariisa. Tikitaaliin mittar on erinomain! Tuuvinkiseost o hyvä sekottaa imeltymisen aikan muutaman kerran ja jauhojakin voi tellätä lisiä.

Imeltymisen eletes seos vetistyy ja alkaa maistua makealt. Ku survos on sopivan makea, telliä sihin suola, voisula ja maito, josta kuaret on siivilöity pois. Vatkaa seos kuahkeaks ja kaala voileltuihin uunivuokiin.

Seoksen tulis olla täss vaihiess lähes vellimäist. Täytä vuoka vain puolillien, sillä pernaseos kuohuu mailon takia herkästi yli laitojen. Paista pernatuuvinkia astiess 2 3 tuntia. Ohje on lyhennetty ja muokattu versio Tiina Koskimiehen kirjan Syksystä jouluun Joka kodin opas juhlakauden valmisteluihin Minerva Kustannus reseptistä.

Tekstin on kääntänyt Hollolan murteelle Heikki Mantere. Nyt alaa valtaavat erilaiset komposiittimateriaalit ja heterostruktuurit, joita voidaan rakentaa atomi atomilta ja kerros kerrokselta. Jarmo Wallenius Manchesterin yliopiston tutkijat Andre Geim ja Konstantin Novoselov löysivät vuonna kaksiulotteisen, kananverkkoa muistuttavan yhden atomikerroksen hiilirakenteen eli grafeenin.

Kaksikko pyydysti ohuenohuen mustan hiilimaton grafiitista mekaanisesti teipin avulla. Toista vuosikymmentä myöhemmin grafeenia pidetään mainioiden mekaanisten, sähköisten, optisten ja termisten ominaisuuksiensa ansiosta yhä ihmeaineena. Vuoden fysiikan Nobelit pokannut, sittemmin aateloitu kaksikko katsoo kuitenkin jo eteenpäin. Manchesterilaisten mukaan grafeenin varsinainen pienimuotoinen perustutkimus on jo ehkä ohittanut lakipisteensä. Enää ei puhutakaan pelkästään grafeenista vaan yleisemmin kehittyneistä kaksiulotteisista materiaaleista.

Niihin lukeutuvat muun muassa uusi valkoinen grafeeni, boorinitridi sekä lukematon määrä erilaisia synteettisiä 2D- ja heterorakenteita, jotka usein ovat monitoimisia puolijohtavia transitiometalleja sisältäviä materiaaleja.

Grafeenilampun valossa Teknologiseen kehitykseen liittyy aina valtavaa innostusta ja mahtipontisia odotuksia siitä, miten nopeasti tieteellisistä löydöistä edetään tuotannollisiin hyödykkeisiin. Grafeeni ja muut siihen rinnastuvat 2D-kiteet ja hybridit eivät tee tässä suhteessa poikkeusta.

Grafeeni-hypetyksessä on sekä hyviä että huonoja puolia. Pääasia on, että tiedostamme sen olemassaolon, sanoo Konstantin Novoselov, joka puhui aiheesta Manchesterissa järjestetyssä Euroopan tiedefoorumissa.

Alan innovoinnissa on Novoselovin mukaan paras edetä suunnitelmallisesti. Näin saadaan myös teollisuus vakuuttuneeksi grafeenin ja muiden kaksiulotteisten materiaalien mahdollisuuksista. Mitä enemmän tiedämme materiaalien ominaisuuksista, sitä turvallisemmaksi ja varmemmaksi niiden soveltaminen käy.

Odotusten realisoitumisessa paljon riippuu siitä, millaisia ominaisuuksia aineilta kussakin sovelluksessa vaaditaan. Noveselovin työpaikalla, Britannian kansallisessa grafeeni-instituutissa NGI: Tässä rakenne on osa aurinkokennojärjestelmää. Näin lisättiin sekä auton lujuutta että keveyttä. Sisävalaisimiksi sopivien pienitehoisten grafeenilamppujen on luvattu saapuvan kauppojen hyllyille vielä tämän vuoden aikana.

Toisaalta vaativan elektroniikan spin-venttiilit, nanomagneetit sekä herkät ja vakaat 2D-muistit odottavat kehittäjäänsä vielä pitkään. Piilolinssien säätöön Luonto ei tunnetusti suosi kaksiulotteisuutta vaan pysyy kolmiulotteisena.

Monet 2D-materiaalit, kuten molybdeenisulfidi ja niobiseleeni, tekevät kuitenkin vääjäämättä tuloaan. Uudet rakenteet soveltuvat vaikkapa antureiden, aurinkokennojen, transistoreiden, suprajohteiden ja eristeiden materiaaleiksi ja ainesosiksi.

Kuten grafeenilla alkutaipaleellaan, myös 2D-materiaalien ja niin sanottujen van der Waals -heterorakenteiden ongelmana ovat olleet hankalat ja hitaat valmistusmenetelmät. Grafeenia tuotettiin ensi alkuun mekaanisen hiutalehilseilyn avulla.

Nykyisin grafeenia pystytään valmistamaan grafiitista kemiallisesti höyrystämällä, ultraäänen avulla liuottimen grafiittipulverista ja sähkökemiallisesti. Samoja menetelmiä voidaan käyttää myös muiden 2D-kiteiden tuotannossa.

NGI-instituutissa tutkijat pyrkivät tekemään grafeenin avulla jotakin aivan uutta, eivät niinkään korvaamaan sillä jotakin aikaisempaa sovellusta, Novoselov kertoo. Hyvä esimerkki ovat tunnistukseen tarkoitetut radiotaajuusantennit ja anturit, joissa käytetään grafeenimustetta.

Nobelistin mukaan printattavat grafeenisensorit ja tekstiileihin upotettavat grafeeniantennit ja -langat ovat hyvin käyttökelpoisia. Antureilla voidaan monitoroida lämpötilaa, ph: Antennit mittaavat vaatteissa kosteutta, aineenvaihduntaa, sykettä ja sydämen toimintaa. Novoselovin ryhmä on ollut mukana myös hankkeessa, jossa rakennettiin säädettävät piilolasit.

Linssien polttopistettä muutettiin grafeenista valmistettujen elektrodien avulla. Toimiva vetyvarasto Yhdysvaltalaisen Rice-yliopiston materiaalitutkijat Rouzbeh Shahsavari ja Farzaneh Shayeganfar puolestaan uskovat grafeenin ja valkoisen grafeenin eli boorinitridin hybridirakenteiden sopivan vedyn varastointiin.

Puuvillapoliksesta grafeenikaupungiksi Voimakasta kehitysvaihetta elävä Manchester on vuoden kantanut Euroopan tiedepääkaupungin titteliä. Aikoinaan tekstiiliteollisuudesta tunnettu Manchester on muuttumassa tieteen tyyssijaksi.

Sen merkkinä kaupunki isännöi kesällä eurooppalaista tiedefoorumia eli Euroopan tieteen päiviä, joita on järjestetty vuodesta lähtien. Muutos näkyy myös kaupunkikuvassa. Keskustan halki kulkevan Oxford Roadin varrelle rakentuu parhaillaan kokonainen innovaatiokäytävä, Corridor Manchester. Vuoteen mennessä neljän kilometrin mittaisella katuosuudella ja sen ympäristössä työskentelee eri alojen tutkijaa ja asiantuntijaa ja opiskelee tulevaa osaajaa. Suunnitelman mukaan tutkimuksen, bisneksen ja kulttuurin eri toimintojen yhteinen vuosiliikevaihto nousee kolmeen miljardiin puntaan.

Kosmopoliittisena kaupunkina pyrimme yhdeksi Euroopan viidestä tärkeimmästä innovaatiokeskuksesta, kertoo Manchesterin yliopiston professori Jackie Oldham, jonka mukaan käytävän kahden yliopiston tutkimuksen selkäranka ovat materiaalitieteen ja terveydenhuollon innovaatiot. Käytäväkin on vain osa suurempaa Powerhouse-hanketta, jossa ovat mukana Manchesterin ja Liverpoolin lisäksi muun muassa Sheffield ja Newcastle. Vuoteen mennessä Powerhousen pitäisi rikastuttaa Pohjois-Englannin taloutta 30 miljardilla punnalla vuodessa.

Tutkimuksen lippulaiva Kesän tiedefoorumin yksi päivä oli nimetty grafeenipäiväksi. Kaupungin tiede- ja teollisuusmuseossa avattiin tuolloin näyttely nimeltä Wonder Materials Graphene and Beyond. Näyttely jatkuu ensi juhannukseen saakka. Grafeeni on Manchesterissa muutenkin arvossaan. Viime vuonna innovaatiokäytävän varrella aloittanut Kansallinen grafeeni-instituutti NGI toimii 25 nobelistin yliopiston lippulaivana.

NGI-instituutti on myös vuonna lanseeratun Euroopan suurimman tutkimus- ja teknologiaprojektin, miljardin punnan Graphene Flagshipin, johtava laboratorio. Liki 80 toimijan hankkeen innovaatiojohtajana toimii tekniikan tohtori Kari Hjelt Suomesta. Instituutin neliön rakennus käsittää muun muassa kemian laboratorion, mittauslaboratorion, laser- ja optiikkakeskuksen sekä tärinäeristetyt puhdastilat.

Tutkijoita instituutissa on noin Manchesterin yliopiston seuraava suursatsaus on edistyneiden materiaalien instituutti, joka sekin valmistuu vuosikymmenen loppuun mennessä. Langmuir-lehdessä julkaistussa simulaatiotutkimuksessaan Shahsavari ja Shayeganfar todensivat, että hybridirakenteen pinta-ala oli 2,55 neliömetriä vetygrammaa kohden. Jos materiaaleihin vielä lisättiin vähän happea ja litiumia, rakenne sitoi vetyä yhä paremmin.

Tällöin vedyn varastointimäärä oli noin 11,6 prosenttia kennon painosta. Nestetypen lämpötilassa määrä nousi 14,8 prosenttiin. Haasteita tutkijoiden mukaan toki riittää. Vielä on ratkaistava, kuinka vedyn varastoinnissa saavutetaan suuri täyttöaste, miten hyvin vety kyseisissä rakenteissa säilyy ja miten hyvin sitä saadaan varastointirakenteista tarvittaessa käyttöön.

Vuosi sitten Rice-yliopiston kaksikko osoitti toisessa simulaatiotutkimuksessaan, että samoja rakenteita voitaisiin hyödyntää myös elektroniikassa laitteiden jäähdyttämiseen, kiitos boorinitridin hyvän lämmönjohtokyvyn. Kirjoittaja on vapaa tiedetoimittaja. NGI Hiilen monet muodot Hiilen yleisesti tunnettuja kolmiulotteisia rakenteita ovat grafiitti ja timantti. Grafiitti korvasi musteen ja sulkakynän luvulla. Grafeeni on hiilen kaksiulotteinen, yhdestä atomikerroksesta koostuva muoto.

Grafeeni on terästäkin vahvempaa, jäykkää mutta samalla venyvää ainetta. Se on hyvä sähkönja lämmönjohde. Moniseinäinen hiilinanoputki keksittiin vuonna ja löydettiin uudelleen vuonna Vuonna keksittiin yksiseinäinen hiilinanoputki. Se on kuin rullalle käärittyä grafeenia mutta ei yhtä monipuolista fysikaalisilta ja kemiallisilta ominaisuuksiltaan.

Fullereeni eli pallohiili on tavallisimmin 60 hiiliatomista koostuva pallomainen rakenne. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikkö lähetti vastaanottokeskuksiin tiedotteen, että se kuulee jatkossakin turvapaikkahakemukseen liittyen kaikkia mukana hakevia alaikäisiä lapsia erikseen, jos he ovat täyttäneet 12 vuotta.

Turvapaikkayksikkö on tarkentanut käytäntöään koskien mukana hakevien, alaikäisten lasten kuulemista, kun kyseessä on kristinuskoon kääntynyt lapsiperhe.

Jatkossa turvapaikkayksikkö kuulee kristinuskoon kääntyneiden perheiden osalta myös perheen alle vuotiaita lapsia. Turvapaikkayksikössä uskontoasioista vastaavan Anu Karpin mukaan tiedote levisi netissä osittain muutettuna. Se on osittain aito, mutta siihen on lisätty merkittäviä Kanta-Hämeen keskussairaalan Hämeenlinnan yksikön päivystysklinikalla sattui torstain ja perjantain välisenä yönä tilanne, jossa potilas puri hoitajaa.

Tämän jälkeen hoitaja läpsäisi potilasta kasvoihin. Hoitaja reagoi niin, että läpsäisi potilasta kämmenellä kasvoihin, Ranta kertoo. Johtajaylilääkärin mukaan asiasta on järjestetty heti perjantaina kuuleminen, jossa olivat mukana päivystyksen osastonhoitaja ja kyseisen tulosalueen ylihoitaja.

He ovat kuulleet tilanteessa ollutta hoitajaa ja käyneet tapausta läpi. Ranta kertoo, että asian käsittely jatkuu ensi viikolla, jolloin tarkoituksena Rikkaruohomyrkkynä käytetty glyfosaatti voi häiritä lisääntymisterveyttä, geenejä ja hyviä suolistobakteereja silloinkin, kun annokset ovat viranomaisten turvallisina pitämiä.

Tällaisia viitteitä antaa uusi rotilla tehty pilottitutkimus. Pilottitutkimus tarkoittaa, että koeasetelma on laajuudeltaan ja kestoltaan tavanomaista suppeampi. Kiistelty glyfosaatti on tärkein ainesosa esimerkiksi Monsanto-yhtymän Roundup-nimisessä torjunta-aineessa.

Sitä käytetään myös esimerkiksi geenimuunnellun maissin ja soijan kasvatuksessa, sillä perimää peukaloimalla viljelykasveista on saatu glyfosaatille vastustuskykyisiä. Väittelyä yhdisteen ympärillä on lisännyt se, että vuonna Maailman terveysjärjestö WHO totesi glyfosaatin olevan todennäköisesti karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava aine.

Yhdiste sai viime vuonna EU: Turvallisena pidetty annosTutkimuksessa tarkasteltiin glyfosaatin vaikutuksia Ne jaettiin kolmeen ryhmään, Rikoksesta epäilty Michael Penttilä vangittiin todennäköisin syin murhasta epäiltynä 9. Henkirikos tuli ilmi 4. Poliisi tutkii tapausta edelleen rikosnimikkeellä murha. Penttilää on kuulusteltu esitutkinnan aikana, ja hän on myöntänyt syyllistyneensä henkirikokseen. Esitutkinnassa ei ole saatu viitteitä siitä, että tekoon olisi osallistunut tai teosta olisi syytä epäillä muita henkilöitä, sanoo rikosylikomisario Jari Koski Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi pyysi viime viikolla yhteydenottoja henkilöiltä, jotka ovat olleet Penttilän kanssa tekemisissä. Paikallislehti Uusimaa kertoi viime viikolla tapauksesta, jossa päihdeongelmaisen nuoren äiti halusi varoittaa muita älypuhelimesta löytyvistä Tor-verkon käyttösovelluksista. Naisen poika oli joutunut sairaalahoitoon nautittuaan huumausaineeksi luokiteltavia rauhoittavia lääkkeitä.

Äiti katsoi nuoren puhelinta ja löysi sieltä sipulinmuotoisen logon. Se viittasi tiettyyn sovellukseen, joka muodostaa älylaitteeseen suojatun internet-yhteyden Tor-verkon selaamista varten. Tor-verkko on muodostunut viime vuosina merkittäväksi huumausaineiden kauppapaikaksi. Huumepoliisi on keskittänyt tutkintaa pimeän netin keskustelupalstoihin ja alkanut hiljalleen saavuttaa tuloksia.

Ei automaattinen paniikkinappulaHelsingin poliisi perusti kevättalvella uuden nuorisorikollisuuden torjuntaan tähtäävän yksikön. Ryhmän tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss sanoo, että huumejuttuja on tullut esiin lyhyestä toiminta-ajasta huolimatta. Poliisi on Forssin mukaan kirjannut kahtena viime vuonna yli epäiltyä Henkilöauto ajautui päin rakennuksen seinää Pispalassa, Pispalan valtatiellä Tampereella.

Autossa oli onnettomuushetkellä kaksi henkilöä. Toinen heistä loukkaantui pelastuslaitoksen "ulkoisen ensiarvion" mukaan vakavasti ja toinen lievästi. Ulkopuolisia ei onnettomuudessa loukkaantunut.

Talon vauriot selvitetään tarkemmin myöhemmin, mutta rakennus ei kärsinyt vaurioita, jotka olisivat edellyttäneet välittömiä toimenpiteitä. Pelastuslaitos sai hälytyksen noin kello Liikenne ohjattiin tapahtumapaikan ohi pelastustoimen aikana. Käräjäoikeus on tuominnut kaksi kahvilan työntekijää ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja isoihin vahingonkorvauksiin.

Läntisellä Uudellamaalla sijaitsevan pikkupaikkakunnan kahvilassa työskennelleet naiset ehtivät runsaan vuoden aikana kavaltaa työnantajaltaan yhteensä yli 32 euroa ennen kuin rikos paljastui. Kahvilan omistaja oli jo vuonna kiinnittänyt huomiota yrityksensä heikkoon kannattavuuteen. Kuitenkin vasta runsaat viisi vuotta myöhemmin hän alkoi tarkemmin tutkia syitä huonoon taloustilanteeseen. Listat paljastivatYrittäjä pyysi Veikkaukselta kahvilastaan tehtyjen Online-pelien päiväraportit.

Veikkauksen tietoja ja kahvilan kassanauhoja vertaamalla selvisi, että suuri osa peleistä puuttui pääkassasta, vaikka ne olisi pitänyt maksaa sen kautta. Samoin selvisi, että hävikki oli tapahtunut kahden naisen työvuorojen aikana. Naiset olivat tehneet itselleen pelikuponkeja maksamatta niitä kassaan. Tallinnan keskusta, Südalinn, Teknologia-alan start-up-yrityksille tarkoitettuja yhteistyöskentelytiloja vuokraavan Garage48 HUB: Kaljundin vastaus on yllättävä.

Voisi hyvinkin olettaa, että teknologia-alan yrittäjyyttä ja start-up-kulttuuria Virossa tukeva Kaljundi tietäisi samassa rakennuksessa toimivan, viimeiset vuodet voimakkaasti liikevaihtoaan kasvattaneen Javerdelin ja sen suomalaiset omistajat.

Voisi kuvitella, että Kaljundin kaltaisesta kontaktista olisi hyötyä myös hiljattain emoyhtiön Viroon perustaneelle suomalaisyritykselle. Toimimme itse katutasossa, joten emme ole asukkaiden kanssa juurikaan tekemisissä, Kaljundi sanoo ja kehottaa kääntymään asiassa asuntoyhtiön puheenjohtajan Vladimir Radovskin puoleen.

Radovski kaivaa Iltalehden pyynnöstä esiin Yhdysvaltojen Kaliforniassa kymmenen lasta on otettu huostaan vanhemmilta, joiden väitetään kohdelleen heitä kaltoin monin eri tavoin. Tutkinta alkoi jo maaliskuun viimeisenä päivänä, kun perheen vuotias poika ilmoitettiin kadonneeksi Fairfieldissä. Poliisit löysivät lähistöllä puskassa nukkuneen pojan ja palauttivat hänet kotiinsa. Tuolloin talossa havaitut olosuhteet johtivat kaikkien lasten huostaanottoon ja äidin pidättämiseen.

Sittemmin poliisi on kuulustellut lapsia, minkä seurauksena perheen isä pidätettiin perjantaina. Kalifornian viranomaiset paljastivat maanantaina ensimmäistä kertaa, mistä tapauksessa oikeastaan on kyse. Poliisin mukaan lapset asuivat siivottomissa ja kurjissa, turvattomissa oloissa. Lattioilla oli pilaantunutta ruokaa sekä ulosteita, poliisijohtaja Greg Hurlbut kertoi. Solanon piirikunnan syyttäjä Sharon Henry kertoo olleensa kauhistunut siitä, mitä lapset olivat Hälytys tehtävästä tuli kello Satakunnan pelastuslaitokselta kerrotaan Iltalehdelle, että toistaiseksi onnettomuudesta tiedetään hyvin vähän, mutta ensitietojen perusteella ainakin vakavilta loukkaantumisilta olisi vältytty.

Pelastuslaitos tiedottaa asiasta tarkemmin illan aikana. Tino ja Anneli Lindemanin saama asiakaspalvelu vantaalaisella Nesteellä tallentui tänään videolle. Videolla näkyy, kuinka myyjä kieltäytyy palvelemasta Lindemaneja näiden etnisyyden takia.

Perhe julkaisi asiakaspalvelutilanteesta videon Facebookissa, ja lauantai-iltapäivään mennessä sitä on jaettu lähes kertaa. Nesteen viestintäjohtaja Kaisa Lipponen on kommentoinut Anneli Lindemanin jakamaa videota Facebookissa. Kommentissaan Lipponen pahoittelee tapahtunutta ja vakuuttaa, että Lindemanien kohtaama kohtelu on konsernin arvojen ja toimintaperiaatteiden vastaista.

Arvojemme ja toimintaperiaatteidemme mukaista on kohdella kaikkia asiakkaitamme tasa-arvoisesti. Tässä emme videon mukaan onnistuneet, Lipponen kirjoittaa. Lipposen mukaan asiasta tehdään nyt selvitys. Kyseinen tilanne selvitetään henkilöstön kanssa Poliisi otti Helsingissä kiinni perjantain ja lauantain välisenä yönä rikoksista epäiltynä 26 henkilöä. Kiinni otetuista 14 epäillään syyllistyneen pahoinpitelyyn.

Helsingin poliisin rikoskomisario Pekka Seppälän mukaan luku on poikkeuksellisen korkea. Ainahan pahoinpitelyt sekä henkeen ja terveyteen liittyvät väkivallan teot ovat potentiaalisesti vaarallisia, mutta näissä tapauksissa uhrit eivät ole saaneet vakavia vammoja. Yli puolet viime yön epäillyistä rikoksista on pahoinpitelyitä.

Seppälä kuvailee tätä harvinaiseksi. Suurempi kahakka käytiin Kansalaistorilla, josta poliisi otti puolen yön aikaan kiinni 5 henkilöä, joiden epäillään syyllistyneen pahoinpitelyihin. Nyrkkien lisäksi tappelussa käytettiin kättä pidempää puuastaloa. Perussuomalaisten kansanedustajan, puolueen 1. Kasvatustieteen maisteriksi ja luokanopettajaksi Jyväskylän yliopistosta valmistunut Huhtasaari teki gradunsa "Kulttuuriset käytännöt monikulttuurisessa perusopetusryhmässä" vuonna Presidentinvaalien aikaan viime tammikuussa tuli ilmi, että osa presidenttiehdokas Huhtasaaren gradun sisällöstä on kopioitu sellaisenaan muista aiemmin julkaistuista opinnäytetöistä.

Asiasta nousi pienimuotoinen kohu ja yliopisto selvitti asiaa osaltaan. Ylen mukaan yliopisto päätti Uuden-Seelannin meteorologian ja merentutkimuskeskuksen mukaan Campbell Islandin lähellä mitattiin tiistaina suurin aalto, mitä eteläisellä pallonpuoliskolla on koskaan mitattu. Aalto oli merkittävästi edellistä ennätysaaltoa suurempi. Australian vesillä mitattiin 22,metrinen aalto vuonna Durrantin mukaan mittauksen tehnyt poiju on päällä vain 20 minuuttia kolmen tunnin välein ja hän pitää erittäin todennäköisenä, että poijun ohi kulki sen ollessa pois päältä suurempiakin aaltoja.

Pohjoisella pallonpuoliskolla esiintyy huippukorkeudeltaan suurempia aaltoja, mutta tarkkaa tietoa "maailmanennätyksestä" ei ole saatavilla. Se on myös eteläisen meren ennätys, mutta jää Lukuisat kansainväliset uutistoimistot ovat tarttuneet Suomessa kuohuttaneeseen tapaukseen, kun sarjakuristajana tunnetty Michael Penttilä pidätettiin epäiltynä murhasta. Tapauksesta on uutisoitu muun muassa Ruotsissa, Saksassa, Virossa, Venäjällä ja jopa Kiinassa saakka. Monissa lehtijutuissa keskitytään poikkeuksellisen tapauksen yksityiskohtiin.

Saksalaisen uutissivuston otsikko on esimerkiksi "Aina sama: Suomalainen poliisi pidätti sarjamurhaajan neljännen kerran".

Ruotsalainen Aftonbladet taas kertaa tapahtumia hyytävän videon kautta. Useissa jutuissa on selitetty tapauksen eteneminen ja yksityiskohdat, mutta myös Suomen oikeusjärjestelmä on joidenkin juttujen aiheena. Kiinan suurin uutistoimisto Xinhua muun muassa kertoo jutussaan, kuinka tapaus on nostanut Suomessa esille ongelman siitä, mitä mahdollisesti vaarallisille ihmisille pitäisi tehdä sen jälkeen, kun he vapautuvat vankilasta.

Poliisi tiedotti tiistaina, että Helsingin Kalliossa sijaitsevasta kerrostalohuoneistosta löytyi perjantaina vuotiaan naisen ruumis. Iltalehden tietojen mukaan poliisi epäilee, että kyseessä on sarjakuristaja Michael Penttilän uusin uhri.

Henkirikoksen epäillään tapahtuneen Penttilän vangitsemisoikeudenkäynti pidetään keskiviikkona iltapäivällä. Häntä on kuulusteltu alustavasti ja hän on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. En voi vielä sanoa, onko hän ollut miten yhteistyöhalukas, kertoo rikosylikomisario Jari Koski Helsingin poliisista. Hän painottaa, ettei poliisi kommentoi epäillyn henkilöllisyyttä.

Joka tapauksessa, kuulusteluja tehdään tutkinnan aikana useita, useita kertoja. Michael Penttilän vangitsemisoikeudenkäynti pidetään keskiviikkona iltapäivällä. Turun puukkoiskussa loukkaantuneen ruotsalaisen Hassan Zubierin asianajaja Ari Huhtamäki pureutui tiistaina oikeudessa syytetyn Abderrahman Bouananen teon terroristisiin motiiveihin.

Huhtamäki nosti puheenvuorossaan perusteluina esille Bouananen teon uskonnollisen motiivin, pyrkimyksen kohdistaa iskunsa nimenomaan naisiin ja loppuvaiheen pyrkimyksen tappaa mahdollisimman monia henkilöitä.

Hän meni Kauppatorille katkaistakseen näiden kahden vääräuskoisen kaulat ja näyttääkseen irti leikattuja päitä valvontakameralle. Voiko terroristisempaa tekoa olla, Huhtamäki sanoi. Asianajaja lisäsi, että kun ensisijainen suunnitelma epäonnistui Faina Puustinen kertoo, että hänen elämänsä on nyt jakautunut kahteen jaksoon: Äidin epäilykset katoamisesta heräsivät viime vuoden äitienpäivänä Riinalta ei kuulunut edes äitienpäiväviestiä.

Tuolloin Riina tallentui valvontakamerakuviin. Samana iltapäivänä nuorempi sisko keskusteli Riinan kanssa puhelimessa. Siskokset olivat sopineet, että Riina tulee käymään Helsingissä, kun palaa Loviisasta. Puhelussa Riina ei vaikuttanut mitenkään erikoiselta. Parhaillaan äiti ja sisarukset ovat tyhjentämässä Riinan asuntoa. Senkin olisi voinut tehdä paljon Jokeri-pomo ja kansanedustaja Hjallis Harkimo on tunnettu nopeista liikkeistään, joten tällä viikolla tehty reissu Italiaan kesti vain yhden yön verran.

He ovat tehneet sitä jo monta vuotta, Harkimo kertoo Iltalehdelle. Harkimo tapasi Italiassa Davide Casaleggion, jota on kuvailtu Viiden tähden liikkeen harmaaksi eminenssiksi ja strategikoksi. Jälkikäteen Harkimoa on huvittanut tapaamisen salaperäiset järjestelyt: Tämä maa tarvitsee uudistuksia, jotka lisäävät tasa-arvoa näiden herrojen tekemien heikennysten ja leikkausten sijaan, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sätti hallitusta keskiviikkona Helsingin Rautatientorilla.

Anderssonin mukaan hallituksen työmarkkinapolitiikka on "ennätyksellisen naisvihamielistä". Andersson sanoi pitävänsä hallituksen suunnittelemia heikennyksiä alle vuotiaiden työsuhdeturvaan käsittämättöminä ja katsoi, että määräaikaisuuksien helpottamisesta kärsisivät etenkin nuoret naiset.

Retorisen ryöpytyksen lisäksi Anderssonin vaati parempaa palkkaa varhaiskasvatuksen ammattilaisille. Se on häpeäksi maallemme, Andersson sanoi. Valvontaeläinlääkäri oli viime tiistaina tekemässä Siikajoen kunnan alueella eläinsuojelutarkastusta.

Paikalta, jota poliisi ei tarkemmin yksilöi, löytyi kymmenittäin kuollutta ylämaankarjaa. Eläinlääkäri oli yhteydessä poliisiin.

Poliisi meni paikalle ja paljastui, että kuolleita eläimiä on paljon. Poliisi kirjasi tapahtuman rikosnimikkeeksi törkeän eläinsuojelurikoksen. Asiakokonaisuuden ollessa laajempi tutkimuksia jatkettiin keskiviikkona ja torstaina.

Traaginen tapausKuolleiden eläinten lukumäärä voi vielä tarkentua, kun loput lumet sulavat. Tilanteessa kiinnostaa se, mihin eläimet ovat kuolleet. Myös eläviä eläimiä paikalta Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen huumerikostutkinta on selvittänyt kesästä lähtien laajaa Tor-verkossa tapahtunutta huumausaineiden levittämistä. Rikosepäilyn selvittäminen on aloitettu erään epäillyistä jäätyä kesäkuussa Espoossa poliisin hälytyspartiolle kiinni rattijuopumuksesta epäiltynä. Hänen epäillään olleen autoa ajaessaan huumausaineiden vaikutuksen alaisena.

Tutkinnan aikana on ollut pidätettynä ja vangittuna kolme henkilöä, lisäksi esitutkinnassa on ollut lyhyempiä aikoja kiinniotettuna muutamia muita henkilöitä. Rikoksella hankituksi epäillyn hyödyn jäljittämisessä ja takavarikoimisessa on tehty erittäin tiivistä yhteistyötä Keskusrikospoliisin kanssa. Haltuun on saatu ja takavarikoitu yli 60 euroa käteistä rahaa, kaksi arvokasta rikoksen tuottamalla hyödyllä ostetuksi epäiltyä kelloa sekä huomattava määrä, eli yli 70 kappaletta virtuaalivaluutta Bitcoineja.

Kokonaisuudessaan rikoksen tuottamana hyötynä takavarikoidun omaisuuden euromääräinen arvo Iltalehden lukija Pentti Halonen kohtasi Espoon Matalajärven rannoilla hyvin erikoisen näköisen mustarastaan Turdus merula.

Halonen pohti, onko erikoinen ulkonäkö mustarastaskoiraalle etu vai haitta naaraiden maailmassa? Kyseistä lajia vuosia tutkinut Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha Tiainen on yllättynyt linnun ulkomuodosta nähdessään kuvan. Tämä on veikeä kyllä. Tiaisen oman lähipiirin mustarastaisiin Keski-Uudellamaalla kuuluu yksi värivirheellinen lintu, mutta sillä on vain muutama valkoinen täplä silmän ympärillä.

En osaa sanoa kuinka monen geenin määrittämä se väritys on, mutta hyötyä siitä sille rastaalle ei varmasti ole. Jos se on saanut noin valtavan paljon kirjavuutta, siitä Teknologiayhtiö Outotec aloittaa YT-neuvottelut. YT-neuvotteluissa uhattuna on Suomessa enintään 40 vakinaista työpaikkaa. Yhtiön mukaan vähennystarvetta on lähinnä Espoon tukitoiminnoissa. Yhtiö kertoo arvioivansa uudelleen Suomen toimintojaan ja suunnittelee sen myötä rakennemuutoksia. Suunniteltujen uudelleenjärjestelyjen vaikutukset eri toimipaikkoihin selviävät tarkemmin kesäkuun puoliväliin mennessä.

Jorma Järvinen istuskeli torstaina kaikessa rauhassa kotinsa pihalla Espoon Kaitamäessä kahvia nauttien, kun hän kohtasi erikoisen näyn. Pihalle asteli kauris, jolla oli jotakin omituista sarvissaan. Kimallus kauriin sarvissa kuitenkin pisti silmään.

Br lelut turku yle homoseksuaaliseen tv1 aamu tv

Itsenäisyyspäivän seremonia su klo 12 Kalevankankaan sankarihaudalla. Seuran lippu on mukana lippulinnassa. Ohimarssi Kalevan lukion kohdalla n Laulukerho ke klo 15 Cafe-Pelipuistossa. Lauletaan yhdessä kauneimpia joululauluja.

Hallituksen kokous klo 17 Pelipuistossa. Joulujuhla Tampereen Karjalaseuran ja Karjalan Kaiku-kuoron kanssa su klo Jouluruokailu, torttukahvit, ohjelmaa, arpajaiset. Kunnon Kulkuniekat kävelevät ma, ke ja pe alk. Kulkuniekkojen puurojuhla to klo 14 Hallilan srk-kodilla Männikönkatu 2. Aiheena joulukukka-asetelma ja nyyttikestit.

Jakamisen Paikka ry, työllistämisyhdistys: Avoinna ma-pe klo Mahdollisuus tietokoneen käyttöopastukseen ja ohjelmistoasennuksiin Mediapajassa. Tervetuloa tutustumaan myös Cafe Pelipuistoon vaihtamaan päivän kuulumisia ja lukemaan aamun lehti!

Pelipuiston srk-koti, Teekkarinkatu Perhekahvila Tuulenpesä tiistaisin klo Annalan koulun nuorisotiloissa koulun takaosassa. Iltakylä alle kouluikäisten lasten perheille Hervannassa joka toinen torstai klo Ruovedenkatu 7, Toimelan Lapset ja Nuoret. Mukavaa yhdessä tekemistä koko perheelle.

Leikkiä, askartelua ja muuta toimintaa toiveiden mukaan. Toiminta on maksutonta ja illan päätteeksi tarjoamme iltapalan. Joulumyyjäisten su pöytävaraukset puhelimitse, toimistolta tai sähköpostilla Toimisto ja kahvio auki ma ja ti klo Venlantuvalla, Teekkarinkatu 5B. Puh Toimistolta saat lisätietoa yhdistyksen toiminnasta ja kuntosalivuoroista. Täky on aikuisille suunnattu sitoutumaton, ilmainen ja päihteetön vapaa-ajantoimintapaikka.

Maksutonta vapaaehtoisapua ja vertaistoimintaa turvallisesti Hervannassa. Puhelinpäivystys arkipäivisin klo p Ruovedenkatu Tapahtumasta toivottiin vuotuista perinnettä. HerSa Pohjois-Hervannan koululla vietettiin sunnuntaina Koulun ruokala täyttyi iloisesta ja puuhakkaasta myyjäis- ja kirpputoriväestä ja ostajia riitti ajoittain ruuhkaksi asti.

Tunnelma tilaisuudessa oli rento ja väkeä riitti alusta loppuun. Pohjois-Hervantaan oli selvästi kaivattu tällaista tapahtumaa. Toivottavasti tapahtuma saakin jatkoa myös tulevina vuosina, kertoo vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Maarit Mikkola. Koulun luokat keräsivät myyjäisillä varoja luokkaretkiinsä ja leirikouluihin. Pöydistä löytyi muun muassa upeita piparitaloja ja muita leivonnaisia, havukransseja ja joulukoristeita. Koulun oppilaiden vanhemmat olivat innostuneet pystyttämään kirpputoripöytiä ja myös koulun ulkopuolisia tahoja osallistui tapahtumaan myymällä omia tuotteitaan tai esittelemällä toimintaansa.

Suurin vetonaula taisivat olla Tapparan liigapelaajat, jotka jakoivat auliisti nimikirjoituksiaan suurlupaus Patrik Laineen johdolla. Myynnissä oli myös Tapparan fanituotteita. Vintage Palikka -toiminimellä myynnissä oli mahtavia legofiguureja urheilumaailmasta.

Pöydästä löytyi jääkiekko- ja jalkapallomaailmasta tuttuja nimiä ja pelinumeroita legofiguureihin liitettyinä. Tapparan junnukiekkoilijat puolestaan hoitivat tilaisuudessa luistimia teräviksi pientä korvausta vastaan. Tampereen kisatovereiden jalkapallojaosto oli myös hyvin esillä tapahtumassa. Liikuntakeskus GoGon tytöt laittoivat ihmiset pyörittämään onnenpyörää, josta palkintoina koteihin Kelttien kaikuja Suomen joulussa HerSa Tampereen yliopiston laulajien TYL perinteiset joulukonsertit kruunaavat musiikkirikkaan tapahtumavuoden Aleksanterin kirkossa torstaina kello 19 sekä Ylöjärven kirkossa perjantaina kello Konsertit johtaa Päivi Liimola, joka on toiminut kuoron taiteellisena johtajana syksystä lähtien.

Ohjelmistoon kuuluu herkkää joulutunnelmaa kelttiläisessä hengessä sekä muita tunnelmallisia joululauluja. Tänä vuonna Tampereen yliopiston laulajien jouluohjelmisto maalailee rauhaisaa ja harrasta joulutunnelmaa yhdistelemällä perinteisiä irlantilaisia joulusävelmiä aina vietiin urheilullisia voittoja. Partiolippukunta Hervannan Hukat innosti tapahtumaan osallistuneita perheita kaikenlaiseen mukavaan toimintaan rasteillaan sekä myi myös omia joulutuotteitaan samalla.

Musiikista tapahtumassa vastasivat Pohjois-Hervannan koulun musiikkiluokka 9D sekä muusikko Sipe ja Heppa jouluisilla tunnelmapaloillaan. Kaikki halukkaat pääsivät koristelemaan omat piparkakkunsa paikan päällä sekä koristelemaan poskensa hienoilla kasvomaalauksilla luvulta asti uudempiin eurooppalaisiin sävellyksiin. Ohjelmistoa lauletaan niin englanniksi, latinaksi, suomeksi kuin ruotsiksikin, ja mukaan on sovitettu myös kansallissäveltäjämme juhlavuoden kunniaksi Sibeliuksen kauneimpia joululauluja Topeliuksen sanoittamina.

Luvassa on herkkiä ja hämyisiä Skolars Finland esiotteli toimintaansa, muun muassa erilaisia kerhoja ja kielikylpyjä niin lapsille kuin aikuisille. Vetonaulana pisteellä toimi ilmapalloja vääntelevä klovni. Paloauto ennätti myös työkiireiltään piipahtaa hetken verran koulun pihassa ja halukkaat pääsivät tutustumaan autoon lähemmin. Koulun vanhempainyhdistys piti tapahtumassa kahviota, jossa saatavilla oli monenlaista herkkua.

Tilaisuudessa kerättiin yli 30 säkillistä lahjoituksia SPR: Tampereen yliopiston laulajat on vuonna perustettu noin kuudestakymmenestä nuoresta laulajasta koostuva sekakuoro.

Kuoroa on kiitelty harkituista konserttikokonaisuuksista ja raikkaasta soinnista. Muuttamaan päästään tammikuussa ja tilat on tarkoitus ottaa käyttöön jo kevätlukukaudeksi. Vihkiäisiä vietettäneen syksyllä, kun piha-alue on saatu edustavaan kuntoon. Hervannan Sanomat Historian ensimmäinen Hervannan Sanomat ilmestyi Matka keskustaan lyheni kilometrillä ja Lukonmäen suuri mäki ja monta mutkaa jäi pois hervantalaisten matkasta.

Yhtä aikaa muun liikenteen kanssa eivät valtaväylälle siirtyneen kuitenkaan liikennelaitoksen bussit aikataulujärjestelyjen ja bussipysäkkien paikkojen selvittelyn vuoksi. Maksutapa verkkopankki sekä luottokortti. Julkaiseminen Keskiviikon lehteen ilmoitus on jätettävä viimeistään sunnuntaina klo P Kiitos Aito-Säästöpankki Hervanta. Moni ei vain varmaan huomannut edes kiittää eikä kuunnella.

Täällä nuorekas eläkeläismummo etsii rinnalleen tueksi ja turvaksi n. Vapaa, alle 55v, uskova nainen etsii vapaasta miehestä pelkkää ystävyyttä, ei seksiseuraa. Ystäviä ei koskaan ole liikaa. Mies, v, vapaa, maaseutuhenk.

Sinua etsii samanlainen, siro nainen. Sinä tervepäinen, savuton mies, vastaa minulle jotakin kivaa. Nuorekkuus ei ole itseisarvo, paitsi jos se on pään sisäpuolella. Mies, olet sympaattinen, rehellinen, hyvin pukeutuva, v. Olen 57v bi-nainen, etsin naista vakituiseksi. Siisti, hellä, luotettava, 57v mies etsii naista ihaniin tapaamisiin.

Olen reipas, 57v mies Treelta. Olisi mukavaa saada kiva juttukaveri. Kohta 42v mies hakee raitista, liikunnallista ja savutonta, intellektuellia, v naista tositark. Siisti, savuton, raitis mies etsii n v naista alueelta. Mies, 49v, etsii villin ja vapaan naisen seuraa. Mies, 66v, kaipaa myös kävelylle tai tanssimaan naiskaveria. Olen hoikka, kuusikymppinen mies ja etsin miestä.

Aikuinen pari hakee kivaa miestä kolmanneksi. Kuulet ilmoituksen - halutessasi voit yhdistää puhelun ja voitte jutella heti - tai jättää viestin niin ilmoittaja voi soittaa sinulle. Lähetä viesti numeroon Numerosi pysyy salaisena. Esimerkki HER Hei, luin ilmoituksesi ja kiinnostuin. Saat ilmoitusnumeron sekä salakoodin. Sinulle voidaan soittaa, lähettää tekstiviestejä tai jättää viesti vastaajaan. Mainitse tekstissä sukupuolesi, millaista seuraa etsit ja miltä suuntanumeroalueelta.

Lähetä viesti nroon Numerosi pysyy salaisena. Pidätämme oikeuden muokata, lyhentää tai olla julkaisematta ilmoitustanne. Prostituution ja vastaavien seksuaalipalveluiden markkinoiminen on rangaistava teko rikoslaki Kuulet saamasi viestit myös tekstiviestit ja voit soittaa kaikille vastaajille. Lähetä nroon Esimerkki V2 Kiitos vastauksesta! Kun tähän vielä lisää käynnissä olevan pakolaiskriisin, ei aina ole helppoa tunnistaa tätä Eurooppaa samaksi, kuin millaisena sen muutamia vuosia takaperin muistan.

Minua ei kuitenkaan eniten Ranskan iskujen jälkimainingeissa pelota uusi samanlainen isku. Minua pelottavat mahdolliset toimenpiteet, joita iskujen jälkimainingeissa Euroopassa, Suomessa ja Hervannassa tehdään tai tullaan tekemään. Euroopan eri maissa ajatus rajojen sulkemisesta sai äänekkäitä puolestapuhujia jo ennen iskuja, ja todennäköisesti huudot vain voimistuvat iskujen jälkeen.

Niin ikään tämä saattaa olla viimeinen niitti laajemman verkkotiedustelun sallimiselle; ilmapiiri on muuttunut suopeaksi näiden valtuuksien myöntämiselle iskujen jälkeen. Nämä molemmat toimenpiteet loukkaavat perustavalla tavalla yhtä keskeistä arvoa: On ironista, jos tämän ideaalin kykenevät tuhoamaan ääri-islamistit väkivaltaisin iskuin. Islamilainen valtio vastustaa niitä arvoja ja käytänteitä, jolle länsimainen yhteiskuntamme perustuu, ja vastauksena tähän uhkaan olemme valmiita tinkimään arvoistamme itseämme suojellaksemme.

Tämä on mielestäni yksinomaan surullista. A Tämä saattaa olla viimeinen niitti laajemman verkkotiedustelun sallimiselle. Lahdesjärvi toisen lumisateen jäljiltä. Harri Polvinen Kuka hyötyy jokavuotisesta sähkölinja-katastrofista? Minä ja kaikki metsässä liikkuvat osaisimme ratkaista ja välttää ongelman jo ennen katastrofia. En usko, että työntekijäin palkoissa tuleva hälytyslisä olisi syyllisten motivaatio! Historia on opettanut, ettei katastrofeja aiheuteta työläisten hyväksi. Nyt suurtyöttömyyden aikana voisimme työllistää muutaman satatuhatta raivaamaan sulan maan aikana riskipuut ja oksat.

Siinä ei tarvitsisi edes konevoimaa. Kirves, pokasaha ja henkilö. Lumen tullen puun voi toimittaa hyötylaitoksin. Nostaako katastrofi metsänomistajien puusta saamaa hintaa? Estääkö tämä riskipuiden raivausta? Jos näin on, ehdotan valion ja metsänomistajien neuvottelupöytää! Puunomistajat, jotka saattavat olla suomalaisia, vastaan me veronmaksajat, Suomen kansalaiset. Minua maalaispoikana ärsyttävät nämä jokavuotiset linjojen päällekaatumiset! Kuka tai mikä taho hyötyy maan alle kaivamisesta?

Kuka tai mikä hyötyy linjojen päälle kasvavasta metsästä vuosikymmenien jälkeen? Toistan vielä, että mikä taho hyötyy helposti väistettävästä ja jokavuotisesta kriisistä? Tiedän entisenä autoilijana, että talvi yllättää aina. Siihen ei voi varautua. Se saattaa tulla vasta vuodenvaihteen ilotulitusten, lupausten, jopa kohmelon jälkeen.

Mutta metsä ei ylläty! Kysyypi Karvosen Erkki Täällä kotoisassa Hervannassa näkisin riskinä sen, että asenteet kovenevat maahanmuuttajia ja muslimeita kohtaan. Mikäli näin tapahtuu, tulemme tehneeksi sen mitä terroristit varmasti toivovatkin: Levitämme itse ympärillemme vihaa ja kylmyyttä, ja eri ihmisryhmät radikalisoituvat. Ison maailman ongelmiin ei pieni teekkari voi vaikuttaa, mutta täällä kotoisassa Hervannassa voin ainakin näyttää esimerkkiä.

Hervannan asukit ovat kirjavaa sakkia eri elämänvaiheista, kulttuureista, koulutustaustoista ja ammateista, eikä minua silti ole täällä kävellessä ikinä pelottanut. En usko että isku Ranskassa tekee hervantalaisista pelottavampia.

Toivonkin, että suvaitaan toisiamme jatkossakin täällä Hervannassa, taustoistamme riippumatta. Kulttuurin kunnioituksesta Vastaanottokeskuksissa opetetaan maahanmuuttajille meidän tasa-arvokäsitettämme ja sitä, että naisiin ei saa kajota. Tämä tuntuu aika omituiselta. Eivätkö he ole kuulleet mitään väylää pitkin arvoistamme, jos ovat somen käyttäjiä? Varmasti muunkin internetin ja television välityksellä eurooppalaiset käsitykset lienevät tulleet tutuiksi?

Eivätkö täällä asuvat sukulaiset ole kertoneet heille, millaista on olla heidän tulevassa kotimaassaan? Me tiedämme, että matkatessamme vaikkapa Saudi-Arabiaan emme julkijuopottele emmekä asettele sulojamme koko kansan nähtäviksi, koska kunnioitamme heidän kulttuuriaan. Vähintään tiedämme, että sopimattomasta käytöksestä seuraa ikävyyksiä. Ei tulisi mieleenkään mennä kurkkimaan hunnun alle. Sen estävät jo ikiaikaiset ihmisten tavat.

Aivan varmasti kotitöitä tekevä suomalaismies aiheuttaa naurahduksia machokulttuurissa. Homoseksuaalit hämmentävät kantaväestöäkin, mutta tällaisista pitäisi aika helposti päästä yli. En itsekään ymmärrä imaamien partoja, kameleita ratsuina tai naisten hunnutusta, mutta mikä minä olen tuomitsemaan mitä muissa maissa tehdään lakiensa puitteissa.

Luulisi, että täydellä järjellä käyvä mies syvimmästä Syyriastakin hoksaa muutamassa sekunnissa että ahaa, Suomessa ei ole sallittua tehdä seksuaalista väkivaltaa naiselle. Muutan loukkaavia käsityksiäni silkasta kiitollisuudesta, sillä olenhan pelastunut Syyrian sodalta pakenemalla Ruotsista Suomeen.

Tämän voi vapaasti kääntää arabiaksi vastaanottokeskuksissa. Kiinnostaisi tietää, ovatko he samaa mieltä.

Hervannan Sanomat, PL 99, Tampere tai Myös nimimerkkikirjoituksissa on oltava toimituksen tietoon jäävät kirjoittajan nimi, osoite ja puhelinnumero. Toimitus pidättää oikeuden lyhentää tekstejä tai jättää julkaisematta. Kulttuurierot eivät oikeuta raiskausta Ylen toimittaja antoi ymmärtää On hyvin vaarallista lähteä tällä tavoin luokittelemaan vakavia rikoksia!

Samalla periaatteella pitäisi Suomessa hyväksyä myös kunniamurhat, naisten kivittämiset ja sukupuolielinten silpomiset nämähän ovat vielä arkipäivää monissa maissa. Pääministeri Sipilä kutsui kriisikokouksen koolle Kempeleellä omassa kylässä tapahtuneen raiskauksen johdosta. Asiasta syntynyt kohu muistutti taannoista oikeuden ennakkopäätöstä, jonka mukaan katsottiin, että raiskausta oli tapahtunut vain vähän ja tekijät vapautettiin rikosoikeudellisesta vastuusta.

Raiskaus on aina totaalista sen uhrille riippumatta siitä kuinka paljon raiskataan ja missä. Tuomari, pääministeri tai edes traumapsykologi tuskin tietävät sitä määrää, miten paljon raiskaus vaikuttaa sen uhriksi joutuneen loppuelämään. Viestin hinta on normaali tekstiviestiveloitus.

Toimitus pidättää oikeuden lyhentää viestejä tai jättää niitä julkaisematta. Elämän realismia Duon nurkalla tosiaan, juoppojen valtakunta. Huutoa, mekastusta, sotkemista, yleistä häiriköintiä, siitä on Hervannan keskusta tehty. Onneksi tulee talvi, niin ehkä meno rauhoittuu.

Myytävänä käsitöitä, leivonnaisia, koritavaraa, vaatetta ym. Puhelin hervannan heikistä os. Alma Manu Oy, Tampere Ilmestymispäivät: Päätoimittaja Kaisa Muhonen tai p Ilmoitukset: Seema Oy p Aineistoaikataulu: Ma klo 14 mennessä Aineistot: Toimitus ei säilytä eikä palauta aineistoa, jota ei ole pyydetty palauttamaan. Lehti ei vastaa ilmoituksen poisjäämisen aiheuttamasta vahingosta. Lehden suurin vastuu ilmoituksen julkaisemisessa sattuneesta virheestä on ilmoituksen hinta.

Salaattipöytä on katettuna joka päivä klo asti. Poikkea pizzalle tai ota mukaan. Taatalan palvelukeskuksen harrastusryhmät ja kulttuuriohjelmat ovat kaikille avoimia. Ryhmät ja tapahtumat ovat pääsääntöisesti maksuttomia. Vaikka saamme vielä nauttia kesästä, yhdistyksen syyskausi lähtee täysin purjein käyntiin jo elokuussa.

Kuukausittaiset jäsenillat kutsuvat omine. Taatalakeskus Sulkavuorenkatu 6 Tiedustelut p. Yhdessä vireä arki Keinupuistokeskuksen Marraskuu 9. Kahvila Elsie Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry. Hyvät sipoolaiset, Olet saanut käteesi aivan uuden esitteen, joka kertoo Palvelutalo Elsieen perustettavasta kahvilasta. Tämä kahvila avautuu maanantaina. Kyllä nykytalvistakin selviää, kun pistää nenän ulos auringonpaisteella, mutta viihtyy.

Eurajoen kulttuuritoimi Eurajoen sosiaalitoimi Kulttuurikaverin tilaaminen on helppoa:. Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan. Armo tulkoon kaikkien niiden osaksi, jotka rakastavat Herraamme Jeesusta Kristusta, armo ja katoamattomuus.

Tämä talo on paljon valoisa kuin teidän vanha talo. Pusero on halpa kuin takki. Tämä tehtävä on vähän helppo kuin tuo. Minä olen pitkä kuin. Taatalan palvelukeskuksen helmikuun ohjelma Taatalan palvelukeskus on avoin kohtaamispaikka. Palvelukeskuksessa voitte saada ohjausta- ja neuvontaa sosiaaliohjaajalta, käydä aterioimassa ravintolassa ja.

Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia. Lahjat, koristeet ja kattaukset, mitä ikinä jouluusi tarvitset! Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa.

Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, mutta enkeli sanoi heille: Tervetuloa vastaanottamaan joulua lauantaina 1. Yhdessä vireä arki Keinupuistokeskuksen Tammikuu Foxet orkesteri tanssittaa Lähitori Kuusela tapahtumat marraskuussa Viikko 45 2. Mahdollisuus tehdä erilaisia tekstiilitöitä ja kädentaitoja oman mielen mukaan. Sinun vuorosi loistaa Nilsiän Manttu, Vesitornintie 1 Nilsiän lukion musiikkinäytelmä.

Halli kotihoidon esimies Anna-Liisa Raiskio, puh. Yli vuotiaat jämsäläiset ja kuhmoislaiset saavat käyttää uimahalli Koskikaran ja Mäntän uimahallin palveluita kerran viikossa maksutta. Kolmasluokkalainen 5 Pääkirjoitus 6 Sähkökatkos koulussa 8 Lumiluola 10 Erityisopettajan haastattelu 12 Rehtorin haastattelu 14 Maalivahti Miikka Kiprusoff 16 Kuviskerho 18 3. Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta 1.

Puhelimella suoraan päätoimittajaan, toimitussihteeriin tai toimittajaan numerot lehden viimeisellä aukeamalla 3. Länsi-Porin seurakunnan perhekerho Lattomeren kirkko. Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan.

Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Tilat suljetaan siistimisen vuoksi 15 min. Mikä - kuka - millainen? Oletko suunnitellut kompostin perustamista? Tule käytännölliselle ja maksuttomalle kompostointikurssille ma 2. Lahjoita iloa kaikille aisteille Kerro kokemuksia ja mielipiteitä Lahjan Päivästä.

Tänä vuonna kampanjaa vietetään uudella konseptilla ja senkin vuoksi on tärkeää kuulla sinun mielipiteesi. Alun perin yhdistyksen perustana. Päivä alkoi klo 8. Kiitos, että kuulut paikallisyhdistykseemme.

Uusi jäsenyyskausi on startattu käyntiin osittain uudella hallituksella. Uusien ja vanhojen jäsenten yhteystiedot. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä.

Sä oot varmaan uusi. Lokaniituntie 1, Lohtaja Avoinna ma pe, klo 9 11 ja. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,. Kaikki kyu tasoiset kendon, iaidon ja jodon. Paljon vaatteita päälle ja.

Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai. Loppuvuosi tuo mukanaan erilaisia tapahtumia ja juhlia. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat.

Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen. Helsingin tuomiokirkko Kesä Taas kukkasilla kukkulat, oi Herra, kaikki vyötät ja laumat lukemattomat taas laitumilla syötät.

Näin kaikki maa nyt iloissaan sinulle laulaa kiitostaan, julistaa kunniaasi. Kyllä nykytalvistakin selviää, kun pistää nenän ulos. Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä. Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1.

Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa? Rippikoulu on ajankohtainen asia sinulle, joka täytät 15 vuotta vuonna Tässä asiassa et ole yksin, joka vuosi n. Ovet avataan 15 min ennen ensimmäisen ryhmän alkua Selitykset ohjelmien toimipaikoille: Levin Joulu Jouluruokailuja, joulutori, jouluisia ohjelmia, useita erilaisia ohjattuja aktiviteetteja, pukin vierailuja huoneistoon, laskettelua, kelkkailua, hiihtokoulua, hiihtoa, kauneimpia joululauluja.

Tämä talo on paljon valoisa valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on halpa halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän helppo helpompi. Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Vastaa sen pohjalta, millaista Ruotsin paras vanhustenhoito sinun mielestäsi olisi. Yritä pohtia, miten haluaisit asioiden olevan. Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma Gigantin joulukysely Tätä kuuluu suomalaiseen jouluun ja vuoden toivelahjat. Kyselyn toteutus Gigantti toteutti verkkokyselyn jouluun liittyvistä toiveista ja mieltymyksistä.

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu Useimmin kysytyt kysymykset Versio 1.

Mobiilikortti on matkapuhelimessa toimiva sovellus ja www. Sovelluksen avulla voit siirtää. Menemme Solvallaan vielä keskiviikkona Vietämme koululla Hyvät käytöstavat -teemaviikkoa Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. Siiri Hänninen 2 vuotta sitten Katselukertoja: Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Keinupuistokeskuksen Syyskuu Torstai 1. Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Kuukausittaiset jäsenillat kutsuvat omine Lisätiedot. Keinupuistokeskuksen Marraskuu Yhdessä vireä arki Keinupuistokeskuksen Marraskuu 9. Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry. Tämä kahvila avautuu maanantaina Lisätiedot. Kyllä nykytalvistakin selviää, kun pistää nenän ulos auringonpaisteella, mutta viihtyy Lisätiedot.

Eurajoen kulttuuritoimi Eurajoen sosiaalitoimi Kulttuurikaverin tilaaminen on helppoa: Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan Lisätiedot.

Minun naapuri on rikas kuin minä. Hänellä on iso asunto ja hieno auto. Minä olen pitkä kuin Lisätiedot. Taatalan palvelukeskuksen helmikuun ohjelma Taatalan palvelukeskuksen helmikuun ohjelma Taatalan palvelukeskus on avoin kohtaamispaikka. Palvelukeskuksessa voitte saada ohjausta- ja neuvontaa sosiaaliohjaajalta, käydä aterioimassa ravintolassa ja Lisätiedot. Kello on kymmenen Lisätiedot. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia Lisätiedot. Seniorineuvola sairaanhoitajan vastaanotto ilman ajanvarausta Yhdessä vireä arki Keinupuistokeskuksen Tammikuu Kimmeltävien hankien ja huurteisen luonnon kauneutta kaikille!

Lähitori Kuusela tapahtumat marraskuussa Lähitori Kuusela tapahtumat marraskuussa Viikko 45 2. Jääkö savolaisesta hissipuheestakin vastuu kuulijalle? Yli vuotiaat jämsäläiset ja kuhmoislaiset saavat käyttää uimahalli Koskikaran ja Mäntän uimahallin palveluita kerran viikossa maksutta Lisätiedot. Kolmannen luokan luokkalehti Kolmasluokkalainen 5 Pääkirjoitus 6 Sähkökatkos koulussa 8 Lumiluola 10 Erityisopettajan haastattelu 12 Rehtorin haastattelu 14 Maalivahti Miikka Kiprusoff 16 Kuviskerho 18 3.

Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta 1. Länsi-Porin seurakunnan perhekerho Lattomeren kirkko Lisätiedot. Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Osaan myös askarrella Lisätiedot. Korson asukaspuisto syksyn ohjelma syksyn ohjelma Puisto on avoinna: Lahjoita iloa kaikille aisteille Lahjan Päivä Tänä vuonna kampanjaa vietetään uudella konseptilla ja senkin vuoksi on tärkeää kuulla sinun mielipiteesi Lisätiedot.

Alun perin yhdistyksen perustana Lisätiedot. Uusien ja vanhojen jäsenten yhteystiedot Lisätiedot. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Sä oot varmaan uusi Lisätiedot. Osasyyn viivästyksestä Ristmeri panee urakoitsijoiden ja orastavan nousukauden piikkiin.

Sovitut aikataulut eivät aina ole pitäneet. Kun yksi ammattiryhmä on pari viikkoa jossain tavoittamattomissa, toinen ryhmä ei pääse jatkamaan omia töitään. Pikkujouluista Sadan vuoden talossa ei kuitenkaan tingitä. Juhlamenun suunnittelu on annettu työmaapäällikön, Tukholmaa myöten tunnetun kulinaristin Esa Dahlin huoleksi. Listassa on niin vaikeita sanoja ja ruokalajeja, että en osaa niitä kirjoittaa, saati sitten lausua, Ristmeri kommentoi tilaisuuden tarjoilua.

Ruokaostostensa ohessa työmaapomo Dahl aikoo käväistä myös leluosastolla. Kirvesmiesporukan lahja riskialttiille Ristmerelle on muoviset työkalut. Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Kemian ja biotekniikan osaamista tehdas tekniikasta mikro biologiaan. Palvelemme pörssiyrityksiä, tutkimus laitoksia, yliopistoja ja pkt-sektoria. Suomalaisten Kemistien Seura arkisin klo 9 16 puhelin Anna joululahja lapsille ja nuorille. Tule suositun Kemianluokka Gadolinin kummiksi. Ole mukana innostamassa lapsia ja nuoria kiehtovan Ole mukana kemian innostamassa opiskeluun lapsia ja tukemassa ja nuoria opettajien kiehtovan elinikäistä kemian opiskeluun oppimista ja tukemassa sekä uusien ope3ajien pedagogisten elinikäistä innovaatioiden oppimista sekä uusien pedagogisten innovaa7oiden kehittämistä.

Esimerkiksi tuhannella eurolla teet sadalle koululaiselle Esimerkiksi tuhannella ikimuistoisen eurolla opintokäynnin. Kummeja ja sponsoreita haetaan myös ympärivuotiseen yhteistyöhön sopi- Kummeja ja sponsoreita haetaan myös muksen ympärivuo7seen mukaan. Gadolinissa vierailee vuosittain yli oppilasta kaikilta luokka- asteilta. Gadolinissa vierailee vuosi3ain yli oppilasta kaikilta Toimintamme luokka- asteilta.

Ota yhteyttä luokan Ota yhtey3ä johtajaan, luokan professori johtajaan, professori Maija Akselaan: Maija Akselaan puhelinnumero puhelin Hyvää joulumieltä ja ja iloa iloa kemiasta!

Sosiaalitoimi on antanut perheen käyttöön talon, jonka etupihalla ei kasva yhtään kasvia. Afrikkalaiseen tapaan pienessä talossa asuu useampi sukupolvi. Arkiset toiminnot tapahtuvat takapihalla, jossa pienet lapset parhaillaan peseytyvät vesitilkan turvin.

Nuotiolla valmistettu aamupuuro on jo syöty, yksi iso puu antaa varjoa. Tervehdimme botswanalaisen kollegani kanssa perheen jäseniä ja löydämme etsimämme, arviolta vuotiaan pojan, joka makaa pahvinpalojen päällä makuupussissa.

Hän on käynyt koulussa viimeksi yli kaksi kuukautta sitten. Kun ensimmäisen kerran tapasimme pojan takapihalla, hän oli vaitonainen, emmekä juuri saaneet kysymyksiimme vastauksia. Sen jälkeen olin tavannut hänet pari kertaa.

En ollut nähnyt pojan silmissä toivoa, mutta tunsin, että sen herättäminen oli mahdollista. Ympärilleni katsoessani mietin, mistä tuo elintärkeä toivo voisi syttyä pojan elämään: Elämä kuluu passiivisuudessa päivästä toiseen. Ensimmäisen kerran näin toivottomuuttaan ammottavia silmiä Haitissa vuonna Kokemus oli pysäyttävä.

Etenkin pienten lasten apatian valtaamat kasvot ja kehot olivat riipaiseva näky. Haitissa katsoin pysähtyneen linjaauton ikkunasta aikuisia ja lapsia, joiden silmissä ei näkynyt toivon häivähdystä.

Yritin saada katsekontaktia yhteen näistä pienistä lapsista, ja samalla heilutin hänelle kättäni. Aluksi lapsi väisti katsettani. Hetken kuluttua hän katsoi minua värähtämättömin kasvoin, keho täysin liikkumatta. Jatkoin vilkuttamista ja katsoin lasta Johannes Roine syvälle silmiin. Vihdoin lapsen käsi liikahti ja nousi kuin hidastetussa filmissä. Hän vilkutti minulle takaisin. Lapsi oli tullut nähdyksi. Yksi kohtaaminen ei riittänyt sytyttämään toivoa hänen silmiinsä. Kollegani kertoo hänelle, että tänään on viimeinen päiväni vapaaehtoistehtävässä Botswanassa.

Kehun pojan yllä olevaa, isosiskolta saatua lämmintä takkia. Kenkiä hänellä ei ole. Puhuessani kosketan poikaa pari kertaa käsivarteen. Ensimmäisissä tapaamisissa olin hakenut kontaktia koskettamalla varovasti kynnenkärjelläni polveen. Syvään kumartumalla olin saanut katsekontaktin pojan alas suuntautuneisiin silmiin.

Tällä kertaa poika katsoo minua silmiin ja vastailee, harvakseltaan. Ennen lähtöämme kysyn pojalta lupaa valokuvata. Kun kuvaan häntä puun alla, pienet siskonlapset haluavat mukaan. Osaan kuvista pyydän vain pojan, jotta hän saa olla tähti, ja kehun hänen näyttävän kuvissa kivalta.

Hyvästellessämme huomaan pojan silmissä toivonpilkahduksen. Kun käynnistän auton, havaitsen hänen kävelevän etupihalle ja jäävän katsomaan meitä. Hymyilen ja vilkutan pojalle. Välittäminen ja lähimmäisenrakkauden osoittaminen ovat parasta, mitä minulla on antaa ihmisenä, vapaaehtoistyössä ja työelämässä. Neuvontaa ja materiaalista tukea tarvitaan, mutta ne eivät riitä, jos ihminen ei saa kokea kohtaamista ja välittämistä. Myös materiaalisesti onnekkaammassa asemassa oleva ihminen kaipaa aitoa välittämistä ja nähdyksi ja kuulluksi tulemista.

Toivo kantaa eteenpäin elämän vaikeuksissa ja työn haasteissa. Tiina Harju 12 Tiina Harju on kemiantekniikan diplomiinsinööri, ammatillinen opettaja, työnohjaaja, business coach, toiminnallinen ryhmänohjaaja, sielunhoitaja ja sairaanhoitaja-diakonissaopiskelija. Hän on toiminut yli 30 vuoden ajan erilaisissa vapaaehtoistehtävissä. Uusiouutiset on kierto- ja biotalouden erikoislehti ja tärkein kotimainen tietolähde ympäristöalalla toimiville.

Nyt etuhintaan Kemian Seurojen ja Loimu-liiton jäsenille! Kestotilauksen jäsenetuhinta vain 69 euroa. Lehden tilausmaksun voi vähentää verotuksessa. Tutustu ja tee tilaus: Varaa paikkasi viimeistään Laboratoriot Teknokemia Terveys Yhteinen maisteriohjelma Åbo Akademin kanssa antaa opiskelijalle lisää mahdollisuuksia.

Kolmen ensimmäisen opiskeluvuoden aikana suoritettava luonnontieteiden kandidaatin tutkinto tähtää kattavan tietoja taitopohjan luomiseen kaikilla kemian tärkeillä perusaloilla. Lääkekehityksen kemia Materiaalikemia Kemian aineenopettaja Lääkekehityksen kemian kautta pääset esimerkiksi tutkimaan, miten valmistaa ja kohdentaa oligonukleotidilääkkeitä tai miten tuottaa märehtijöille kasviperäisiä loislääkkeitä, joilla voi alentaa myös märehtijöiden metaanipäästöjä.

Materiaalikemiassa pääset esimerkiksi valmistamaan ja karakterisoimaan uusia materiaaleja, joilla aurinkoenergiaa voidaan kerätä ja hyödyntää tehokkaammin, tai kehittämään uusia menetelmiä ja tutkimusvälineitä solubiologiaan ja bioteknologiaan. Kemian aineenopettajan opinnoilla saat pätevyyden opettaa kemiaa yläkoulussa ja lukiossa. Muita opetettavia aineita voivat olla esimerkiksi matematiikka, fysiikka tai biologia. Kirjasto tekee korvaamatonta työtä tiedehistoriamme ja kansallisen julkaisuperintömme säilyttäjänä.

Arja-Leena Paavola Modernin kemian isänä pidetään irlantilaista Robert Boylea , joka ensimmäisenä perusti työnsä kvantitatiivisiin tutkimuksiin. Boyle julkaisi vuonna kirjan The Skeptical Chymist, joka merkitsi kemian syntyä nykyaikaisena tieteenalana. Hänen kuuluisa kirjansa on myös varhaisin kemian alan teos meidän kokoelmissamme, kertoo Kansalliskirjaston kokoelmapäällikkö Harri Ahonen.

Ahosen hellävaroin käsittelemä aarre ei tosin ole englanninkielinen ensipainos vaan vuonna Genevessä painettu versio, joka on alkuperäisteoksen latinankielinen käännös. Kunnioitusta herättävä opus sekin. Kirjan alkuperä ei valitettavasti ole tiedossa. Varmaa kuitenkin on, että sitä on käytetty, Ahonen sanoo ja esittelee sivuille tehtyjä merkintöjä. Joissakin vanhoissa teoksissa on myös kuvia, kuten ohjepiirroksia laboratorion rakentamisesta. Boylen kirjasta kuvitus puuttuu. Sen sijaan tekijä pohtii atomeihin liittyvää teoriaa ja kyseenalaistaa antiikin opin, jonka mukaan aineet koostuvat samoista kolmesta tai neljästä alkuaineesta.

Sitä uudempi luonnontieteellinen aineisto on siirretty Helsingin yliopiston Kumpulan ja Viikin kampuskirjastoihin. Ahonen ottaa esiin toisen vanhan kirjan. Myös tämä kiinnostava teos liittyy kemian alan pioneereihin.

Kokoelmapäällikkö ojentaa tutkailtavaksi alankomaalaisen lääkärin, Jan Babtist van Helmontin teoksen Ortus medicinae. Kansalliskirjaston nide on kirjan saksankielinen editio vuodelta Hollantilaistohtori esitteli tieteelle kaasun käsitteen.

Hän tutki myös metallien liukenemista happoon ja oivalsi, että kun esimerkiksi hopea liukenee aqua fortikseen eli typpihappoon, jalo metalli piiloutuu liuokseen, josta sen voi myöhemmin onkia jälleen talteen. Lahjoja ja ryöstösaalista Kansalliskirjasto, joka vuoteen saakka toimi nimellä Helsingin yliopiston kirjasto, on Suomen vanhin ja suurin tieteellinen kirjasto.

Reilun hyllykilometrin ja yli kolmen miljoonan teoksen kokoelma antaa erinomaisen kuvan siitä, mitkä Kirjaston kokoelmiin sisältyi aluksi 21 nidettä. Nyt niitä on yli kolme miljoonaa. Boyle paneutui myös kemiallisiin reaktioihin, joiden hän ajatteli perustuvan hiukkasten liikkeisiin. Myöhemmissä teoksissaan Boyle kuvaa monia värireagensseja ja indikaattoreita.

Kansalliskirjaston kemian kokoelma kattaa ajanjakson tieteenalan synalat ovat milloinkin olleet tutkimuksen painopisteitä ja missä historian vaiheessa on alettu tutkia ympäröivää maailmaa luonnontieteen keinoin.

Kirjaston arvoesineisiin kuuluvat inkunaabelit eli ennen vuotta painetut kirjat. Aikakautta leimasi uskonto, joten valtaosa vanhimmista teoksista edustaa teologiaa. Inkunaabelikokoelmiin sisältyy kuitenkin myös esimerkiksi lääketiedettä ja alkemiaa käsitteleviä teoksia, Ahonen huomauttaa. Ensimmäinen tieteellisin periaattein laadittu kasvikuvasto on peräisin luvulta.

Kiehtova on myös ensimmäinen tunnettu kätilöntyöhön opastava, havainnollisesti kuvitettu teos. Alkemia hallitsi tieteen maailmaa vuosisatoja. Sen piiriin kuului paljon muutakin kuin alkemistien tunnetuin hanke eli pyrkimys muuttaa epäjaloja metalleja kullaksi. Monet alkemisteiksi kutsutut tutkijat toimivat myös parantajina, oman aikansa lääke- ja hoitotieteen ammattilaisina.

Luonnontieteiden osuus kirjaston kokoelmissa kasvaa sitä mukaa kuin tullaan lähemmäksi nykyaikaa. Varhaisimmat kotimaiset luonnontieteelliset teokset ovat Turun akatemian väitöskirjoja. Hyödyn aikakausi, erityisesti vuodet , merkitsi luonnontieteiden arvostuksen voimakasta nousua. Varsinaisesti kirjojen aihepiirin suhde alkoi tosin muuttua vasta luvulla, jolloin tieteet eriytyivät selvästi omiksi aloikseen, Ahonen kertoo. Vanhimmat teokset ovat päätyneet Kansalliskirjastoon vaihdokkeina ja lahjoituksina ulkomailta.

Pieni osa kokoelmista on peräisin Turun Kansalliskirjastoa pidetään yhtenä maailman kauneimmista kirjastorakennuksista. Rakennuksen sydän on sen kupolisali. Akateemisen kirjaston kokoelmat koostuivat perustamishetkellä tasan 21 niteestä. Varsinaisesti Turun akatemian kirjasto tieteellisenä yliopistokirjastona syntyi vuonna , kun sotapäällikkö Torsten Stålhandsken mittava ryöstösaalis vuotisesta sodasta päätyi testamenttilahjoituksena akatemialle.

Suomalaisten puolustuksena on todettava, että Keski-Euroopasta ryöstettyjä kirjoja tuli Turkuun huomattavasti vähemmän kuin Lundin ja Uppsalan yliopistojen kirjastoihin ja muualle Ruotsiin. Kansalliskirjaston vapaakappalekokoelma sai alkunsa vuonna Silloin annetun säädöksen mukaan Turun akatemia sai oman kappaleen kaikista Ruotsin valtakunnassa julkaistuista teoksista.

Sama järjestelmä jatkui myös Venäjän vallan aikana vuosina Juuri siksi Kansalliskirjaston kokoelmissa on niin paljon venäjänkielistä aineistoa, myös kemian alalta. Turun akatemia kirjastoineen tuhoutui Turun suuressa palossa vuonna Onni onnettomuudessa oli, että yliopiston opiskelijat ja henkilökunta olivat uhmanneet sääntöjä ja vieneet kirjoja koteihinsa.

Laittomina kotilainoina tulelta säästyi yhteensä nidettä. Suuronnettomuuden jälkeen akatemia siirrettiin Helsinkiin, jossa se sai uudeksi nimekseen Keisarillinen Aleksanterin yliopisto. Samalla uuteen pääkaupunkiin matkasivat palolta varjeltuneet kirjat, jotka nykyään kuuluvat Kansalliskirjaston Aboica-kokoelmaan. Arja-Leena Paavola Kansalliskirjasto Digitointi pelastaa Maailman varhaisimmat kirjat kirjoitettiin lampaan, vuohen tai vasikan nahasta tehdylle pergamentille.

Työlääseen prosessiin kuului muun muassa nahkojen pitkä liottaminen kalkkivedessä, jolloin ne alkoivat mädäntyä, ja karva saatiin näin irti luvulla tuli käyttöön kangaslumpuista liottamalla ja paukuttamalla valmistettu lumppupaperi, joka keskiajan lopulla alkoi yhä laajemmin syrjäyttää pergamenttia.

Lumppupaperi oli kestävää tekoa, joten keskiaikaiset kirjat voivat säilyä satoja vuosia. Ennuste on hyvä myös uudempien mutta ennen lukua painettujen kirjojen osalta. Sitten lumppupaperi korvattiin halvalla ja varsin kehnosti kestävällä, happamalla puuhiokepaperilla.

Kirjapainon lopullisen voittokulun kylkiäisenä tulivat yhä heikommat puuselluloosasta valmistetut mate- Robert Boylen ja Jan Babtist van Helmontin teokset edustavat kemian varhaista historiaa.

Lukusali on arkisin ahkerassa käytössä. Ennen lukua painettuja kirjoja ei saa kotilainaan. Kansalliskirjaston kokoelmista suurin osa on tätä nykyä kirjaluolassa, joka rakennettiin talon alle vuonna Siellä kirjoille on luotu optimaaliset olosuhteet. Auringonvalolta suojatun puhtaan ympäristön lämpötila on tasaisesti astetta ja ilman suhteellinen kosteus noin 50 prosenttia. Kotikirjojenkin säilymisen kannalta on tärkeää, ettei lehtien välissä pidetä mitään ylimääräistä, kuten kirjanmerkkejä tai kirjeitä.

Helsingin monumentaalikeskustan isä, arkkitehti Carl Ludvig Engel uskoi vahvasti antiikin kauneusihanteisiin. Niitä hän toteutti myös omissa töissään, joista Kansalliskirjasto valmistui hänen kuolinvuonnaan.

Vanhan rakennuksen tilojen toimivuutta parannettiin ja talotekniikkaa uusittiin hiljattain yli kaksi vuotta kestäneessä peruskorjauksessa. Samalla remontoitiin ja restauroitiin talon vaikuttavat interiöörit. Eteistilojen kattomaalaukset rekonstruoitiin ja kalusteet uusittiin, ja lukusaleihin palautettiin niiden alkuperäiset oviaukot ja tammiset lattiat.

Myös kattopinnat ja kirjahyllyt kunnostettiin. Konservoinnin kannalta tämä oli hieno kohde. Näin suuren mitan työ- Kansalliskirjasto Kupolisalin katto hohtaa restauroinnin jälkeen kuin koru. Kaiteiden jalopuisiin pintoihin oli huoltotöiden ja siivousten yhteydessä kertynyt paksu vahakerros.

Sen poistamisessa hyödynnettiin vanhaa konstia, sylkeä. Vanha vaha pehmenee parhaiten pumpulipuikkoon kastetulla syljellä, joka myös puhdistaa ja kiillottaa pilaamatta alkuperäistä lakkapintaa. Hänen pestiinsä kuuluivat myös kolmen pääsalin palkistojen ja kapiteelien eli pylväiden koristeellisten yläosien konservointi, eteläsalin pylväiden basisten eli jalkojen sekä kasettikattojen restaurointimaalaus ja koristemaalausten esille otto. Ison suunnittelija-, rakentaja- ja konservaattorijoukon pieteetillä hoitama urakka tallennettiin yksityiskohtaisesti tulevia korjaajasukupolvia varten.

Kun aineistot digitoidaan, harvinaisetkin tekstit saadaan kaikkien tutkittavaksi. Kansalliskirjasto olla happamampia kuin kirjan paperi, jolloin happamuus leviää vaurioittamaan myös kirjaa.

Mustekin voi olla ongelma, jos se Kansalliskirjaston päärakennus on seissyt Helsingin Senaatintorin kupeessa vuodesta on rautapitoista. Ajan mittaan rauta ruostuu ja irtoaa paperista, jolloin siihen tulee reikä.

Rautapitoista mustetta on tosin käytetty enemmän käsikirjoituksissa, ei niinkään painatteissa. Vanhojen teosten pelastus on niiden digitointi, jonka ansiosta harvinaisetkin tekstit saadaan kaikkien tutkittavaksi.

Myös Kansalliskirjasto digitoi aineistojaan, mutta urakka vie aikaa. Kun kirjat ovat saatavilla sähköisessä muodossa, fyysisiä kirjastoja ei välttämättä enää tarvita entiseen tapaan. Monet yliopistojen laitokset ovat luopumassa kirjastoistaan. Etenkin luonnontieteiden alalla ilmestyy paljon kausijulkaisuja, jotka ovat jo alun perin e-muodossa. Me emme kuitenkaan poista aineistoja lopullisesti. Kuopiossa toimivasta varastokirjastosta voi tarvittaessa saada skannattuna jonkin artikkelin, jota ei ole sähköisessä muodossa.

Arvoimme syys lokakuun aikana lehden tilanneiden kesken lahjakortin Haikon kartanohotelliin. Lahjakortin voitti Reino Mantsinen Pälkäneeltä. Valokeilassa kiertotalous ja uudet polttoaineet Neljännen Kokkolan materiaali- viikon keskeisiä aiheita olivat uudet polttoaineet ja kiertotalous. Tapahtuma houkutteli hengen kiinnostuneen yleisön. Lauri Lehtinen Suomeen kehittyy uutta kasvua ja kansainvälisesti varteenotettavaa kilpailukykyä etenkin bio-, cleantechja digialalla, uskoo alivaltiosihteeri Petri Peltonen.

Energiahuollon tavoitteet vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja lisätä omavaraisuutta parantavat suomalaisen jätteenkäsittelytekniikan vientinäkymiä. Esimerkkejä huippuratkaisuista ovat vaikkapa raumalaisen BMH: EU-komission sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritysten pääosaston varapääjohtaja Antti Peltomäki pitää erityisen kiinnostavina biojalostamoita, joissa bioja kiertotalouden näkökulmat yhdistyvät.

Niiden etenemisaikataulu kaupallisesti menestyviksi on kuitenkin avoinna, Peltomäki huomauttaa. Hän nostaa esimerkiksi hyvästä kehityksestä Kokkolan teollisuuspuiston, jossa on löydetty oikeita logistisia ja tuotannollisia ratkaisuja sivuvirtojen ja rajapintojen kohdalla. Samalla Peltomäki usuttaa koko maanosaa investoimaan tulevaisuuteensa entistä aktiivisemmin.

Euroopan teolliset investoinnit ovat yhä alle vuoden tason, ja Suomi on valitettavasti tässä maanosan häntäpäässä. Tulevaisuuden polttoaineista puhunut Kemianteollisuus ry: Samaan aikaan kuvaan astuvat biopohjaiset polttoaineet, joiden raakaaineet ovat osin kierrätettyjä.

Niiden valttina ovat hyvä sopeutuminen jakeluverkkoon ja mahdollisuus tankata myös vanhoja polttoainelaatuja. Tekniikat kehittyvät nopeasti ja uusia ratkaisuja keksitään jatkuvasti. Vuosikymmen sitten oli täysin mahdotonta, että pelkästään aurinkoenergiaa käyttävä lentokone olisi voinut Varapääjohtaja Antti Peltomäki EUkomission teollisuuden ja yrittäjyyden pääosastosta kannustaa Suomea ja Eurooppaa lisäämään teollisia investointejaan.

Biojalostamot yhdistävät bio- ja kiertotalouden näkökulmat kiinnostavalla tavalla, hän toteaa. Litiumia ja turvetta Suomella on metsän lisäksi muutakin ammennettavaa. Keski-Pohjanmaan litiumesiintymiä hyödyntämään perustettu Keliber Oy haluaa tuottaa pelkän litiumrikasteen sijaan 99,5-prosenttisen puhdasta litiumkarbonaattia.

Kun maailman litiumtuottajat liuottavat rikasteen rikkihapolla, Outotecin kehittämässä suomalaismenetelmässä käytetään hiilihappoa. Silloin litium sitoutuu suoraan karbonaatiksi, ja sivutuotteena saadaan bentoniittia, jolla on käyttöä rakennus- ja ympäristötekniikassa. Suomessa on vahvat perinteet ja osaaminen rikastuksen ja metallurgisten prosessien alalla, taustoittaa jatkojalostusta toimitusjohtaja Pertti Lamberg.

Suomen suot ovat maailman parhaimmin tutkittuja ja kartoitettuja. Ne puskevat kasvuturvetta, josta on maailmalla jatkuva pula, ja markkina kasvaa.

Esimerkiksi Kiina on ilmoittanut laajentavansa vihannestuotantoaan niin, että se tarvitsee vuonna noin 50 miljoonaa kuutiometriä kasvuturvetta. Suomen vuosituotanto on nyt 10 miljoonaa, mutta meillä olisi edellytykset korjata ja jalostaa paljon suurempikin määrä, sanoo Geologian tutkimuskeskuksen Turvevarannot-yksikön päällikkö Samu Valpola.

Materiaaliviikon projektipäällikkö Ville Honkala kiittelee luentojen tasoa yhtä korkeaksi kuin edellisinäkin vuosina.

Seminaarien kävijämäärä kohosi entisestään. Se antaa intoa seuraavan, vuoden lopulla järjestettävän tapahtuman suunnitteluun. Suomalaisten Kemistien Seura haluaa toimia kiertotalouden edistämisen edelläkävijänä, sanoo seuran hallitukseen kuuluva professori Kimmo Himberg, jonka mukaan pioneeriuteen velvoittaa jo seuran asema yhtenä maan vanhimmista tieteellisistä yhdistyksistä.

Samalla tahdomme nostaa esiin nimenomaan kemian merkityksen kiertotalouden ja kestävän hyvinvoinnin rakentamisessa. Pyrimme myös omalta osaltamme parantamaan innovatiivisten kiertotaloustoimijoiden näkyvyyttä ja arvostusta. Seuran perustama uusi palkinto myönnetään tunnustuksena kiertotalouteen liittyvästä innovaatiosta, joka on syntynyt kemian alan yrityksessä.

Palkinnon tarkoitus on kannustaa kemian alan yrityksiä kehittämään uutta kiertotalouteen perustuvaa tur- vallista liiketoimintaa, tehokkaampia laitteita, toimintatapoja ja työmenetelmiä, Himberg kertoo seuran linjauksesta. Palkinnon voi saada yritys, yrityksen osa tai yksityinen henkilö. Erityisenä kohderyhmänä ovat Himbergin mukaan pk-yritykset ja startup-yritykset, joilla on kiertotalouteen perustuva kemian alan lupaava, teollisesti hyödynnettävä tai jo hyödyntämisvaiheessa oleva innovaatio.

Palkinnon myöntämiskriteereitä ovat innovaation ja liikeidean selkeys, omaperäisyys ja potentiaali sekä uudenlainen, kestävää kehitystä edistävä lähestymistapa. Kemialla tai sen lähitieteillä on oltava innovaatiossa keskeinen asema. Myös elinkaariajattelun ja tuoteturvallisuuden pitäisi näkyä innovaatiossa, samoin siirtymisen pois lineaarisesta make, take, waste -mallista. Ehdotukset tervetulleita Konkreettinen palkinto on Aalto-yliopiston Design Factoryssa työskentelevän muotoilijan Joel Menesesin Kiertotalouden innovaatiopalkinto jaetaan ensimmäisen kerran ensi kevään Kemian Päivillä.

Koulutustapahtuma kokosi kemian ammattilaiset Messukeskukseen viimeksi keväällä suunnittelema moderni taideteos, jossa on kuvattuna kiertotalouden idea. Palkinnon hengen mukaisesti se luovutetaan palkitun haltuun kahdeksi vuodeksi, minkä jälkeen se kiertää seuraavalle voittajalle, Himberg kertoo.

Palkintoa ei voi hakea, mutta sen sijaan yksityiset henkilöt ja yhteisöt voivat tehdä seuran työvaliokunnalle ehdotuksia palkinnon saajaksi. Vapaamuotoisen ehdotuksen tulee sisältää vähintään innovaation nimi ja sen tekijä, lyhyt kuvaus innovaatiosta sekä perustelut innovaation merkitykselle kiertotalouden edistämisessä.

Mukaan myös esityksen tekijän nimi ja yhteystiedot. Ensimmäinen palkinto jaetaan Kemian Päivien avajaisissa Avajaispäivän ohjelmaan kuuluvat muun muassa energian varastoinnin kemia sekä keinotekoinen fotosynteesi. Analyyttisen kemian sessiossa tutustutaan moderniin optiseen spektroskopiaan ja massaspektrometriaan. Tulossa on myös ympäristöaiheinen seminaari Kemikaalit kiertotaloudessa näemmekö koko kuvan? Asiantuntijat alustavat muovin kierrätyksen haasteista ja muista ajankohtaisista aiheista.

Tähän paneudutaan tapahtuman toisena päivänä, jolloin ovat vuorossa myös kemianopetuksen, laskennallisen kemian ja ALD-teknologian tuoreet kuulumiset. Jo parisen vuotta valmisteltu fuusioituminen sai lopullisen sinettinsä liittojen valtuustojen kokouksissa Aluksi ryhdyimme neuvottelemaan yhteistyön tiivistämisestä, mutta keskusteluissa fuusioituminen sai nopeasti kannatusta, kertoo LALin toiminnanjohtaja Jari Lehto, josta tulee myös Loimun toiminnanjohtaja.

Sen jälkeen olen tehnyt osuuteni työurien pidentämistalkoissa, vuotias Lehto hymyilee. Yhdistymisellä tavoitellaan Lehdon mukaan entistä parempia jäsenpalveluita, suurempaa vaikuttavuutta ja tehokkaampaa edunvalvontaa. Jatkossa julkaistaan myös yhteistä Loimu-jäsenlehteä, jonka päätoimittaja on YKL: Monialaista osaamista Uusi liitto edustaa laajasti eri tieteenaloja.

Jäsenet ovat muun muassa kemistejä, biotieteilijöitä, biologeja, geologeja, limnologeja, metsänhoitajia, ympäristötieteilijöitä, meteorologeja, maantieteilijöitä, tilastotieteilijöitä, fyysikoita ja matemaatikoita. Loimun jäsenistä noin viidesosa on opiskelijoita. Valmistuneista jäsenistä vajaa puolet työskentelee yksityisellä sektorilla, reilu viidesosa valtiolla, viidesosa yliopistoissa ja noin kymmenesosa kuntasektorilla. Nykyisten liittojen koko henkilökunta, reilut 20 henkeä, siirtyy Loimun palvelukseen uusiin toimitiloihin, jotka on ostettu Helsingin Loimun jäsenet työskentelevät avainaloilla ihmiskunnan hyvinvoinnin ja maapallomme tulevaisuuden kannalta, toiminnanjohtaja Jari Lehto sanoo.

Yhdistymisen taustalla ei ollut varsinaisesti säästötarpeita. Ajatus on, että yhdistämällä voimamme saamme aikaan entistä enemmän ja parempaa, Lehto sanoo. Laitos tuottaisi liikennepolttoainetta sahanpurusta ja kierrätyspuusta. Tehtaan kapasiteetti olisi 50 miljoonaa litraa vuodessa. Investoinnin toteutuminen edel- Pietarsaaren bioetanolitehdas nousisi Alholman teollisuusalueelle, jossa se hyödyntäisi UPM: NEB käynnistää parhaillaan pienempää, 10 miljoonan litran sahanpurupohjaista bioetanolilaitosta Kajaanissa.

Laitos pääsee täyteen tuotantoon ensi vuoden aikana. Kajaanista kertyvä kokemus vaikuttaa lopulliseen investointipäätökseen, kertoo yhtiö, jonka kaavailee jo myös Kajaanin-laitoksensa laajentamista.

Päätös Pietarsaaren-tehtaasta on odotettavissa vuonna , jolloin tehdas käynnistyisi vuonna Pietarsaaren hankkeella olisi merkittävä työllistävä vaikutus, suunnittelu- ja toteuttamisvaiheessa kaikkiaan noin henkilötyövuotta, joista kotimaassa Valmistuttuaan Pietarsaaren tehdas työllistäisi vakituisesti 25 ja välillisesti 70 henkeä. Juuri kun olemme tottuneet sähköposteihin ja älypuhelimiin, ne uhkaavat käydä vanhanaikaisiksi. Verkostoituminen taas kääntää organisaatioiden ja liiketoimintamallien suunnan vertikaalisesta lateraaliksi.

Näin ennustaa teknologia-asiantuntija, biohakkeri Teemu Arina, joka puhui aiheesta Helsingissä marraskuun lopussa järjestetyssä Kemiat kohtaavat -tapahtumassa. Tapahtumaa isännöi Kemianteollisuus ry.

EU-parlamentin ja Unescon Leonardo-palkinnolla palkittu, vuotiaasta asti teknologiayrittäjänä toiminut Arina on tätä nykyä Suomen tunnetuimpia ihmisen ja koneen suhdetta käsitteleviä osaajia. Arinalla on hengästyttävä määrä esimerkkejä siitä, kuinka nopeasti tietoverkot ja -tekniikka ovat viime vuosina muuttaneet maailmaamme. Maailman suurin taksiyritys on tätä nykyä Uber ja maailman suurin hotelliketju Airbnb, jolla ei ole ainuttakaan omaa hotellihuonetta, Arina muistuttaa.

Verkot ja vertaisryhmät ovat muuttaneet yritysilmastoa niin, että esimerkiksi kunnianarvoisa Encyclopedia Britannica joutui lopettamaan toimintansa, kun yhteisötietohakemisto Wikipedia teki sen nopeasti vanhanaikaiseksi ja kilpailukyvyttömäksi.

Myös tieteidenvälisyys avaa täysin uusia mahdollisuuksia. Maailman suurin kultakaivosyhtiö avasi taannoin tietokantansa ja kysyi suurelta yleisöltä, mistä kultaa saattaisi löytyä. Oikea vastaus saatiin, mutta sitä eivät antaneet geologit vaan matemaatikot, jotka louhivat tiedon esiin laskennallisin keinoin. Jo ennen kännyköitä katoavat appsit eli puhelimiin ladattavat sovellukset. Niiden tilalle tulevat keskustelevat käyttöliittymät, joiden toiminnan pohjana ovat pilvipalvelut ja tekoälybotit.

Silloin kone seuraa keskustelua ja tuo siihen lisää tietoa ja palveluita. Myös sähköposti on hyvin huono työkalu, sillä sen käyttö nielee suhteettoman osan työajasta.

Tilalle on jo tullut työalustoja, joille jokainen projektissa mukana oleva voi täydentää tietoa ilmoitustaulun tai sosiaalisen median tapaan, Arina kuvailee. Keinotodellisuuden ja lisätyn todellisuuden kaltainen uusi teknologia tuo mukanaan myös ongelmia. Esimerkiksi virtuaalilaseilla katsottu fiktiivinen materiaali luo niin syvän muistijäljen, että sitä saattaa myö- hemmin olla vaikea erottaa todellisista tapahtumista.

Keinoäly on myös todellinen ydinase apinan hyppysissä, Arina varoittaa. Kenen on vastuu silloin, kun kone tekee päätöksiä? Minua huolettavat esimerkiksi finanssimarkkinat, joilta on jo todellisia esimerkkejä koneiden tekemistä kehäpäätelmistä. Uusi puheenjohtaja Tapahtumassa esittäytyi myös Kemianteollisuus ry: Tarvitsemme myös uuden vientivetoisen työmarkkinamallin, jonka tavoitteena on koko maan etu.

Vienti on kasvun katalyytti, joka kiihdyttää myös kotimarkkinaa ja luo rahoituspohjaa julkiselle sektorille, Rosendal sanoo. Lauri Lehtinen Jäähyväiset kännykälle Teemu Arinan veikkaus on, että nykyisen kaltainen matkapuhelin poistuu jo lähitulevaisuudessa takavasemmalle. Samalla sen toiminnot siirtyvät muihin laitteisiin, kuten älylaseihin ja autoon. Kehitystä vauhdittaa se, että monien nykyisten tietoteknisten laitteiden koko ja paino tekevät niistä Matti Matikainen Rassaako jatkuva meilien tulva?

Ei hätää, koko sähköposti on pian historiaa, sanoo biohakkeri, teknologiayrittäjä Teemu Arina. Patenttipeikot tai -trollit ovat yrityksiä, jotka hankkivat tällaisten keksijöiden patentteja itselleen.

Trollit lisensioivat patentteja tuotteita valmistaville yrityksille. Voi käydä niinkin, että trolli odottaa markkinoille tulevaa tuotetta ja vaatii jälkeenpäin korvausta suojatun menetelmän käytöstä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on heikkoja patentteja, jotka ovat ostettavissa kohtuullisilla summilla. Atlantin-takainen käytäntö patentoinnin osalta lähentyy eurooppalaista tulkintaa, jossa pyritään siihen, että paten- tin saa vain keksinnölle, joka on ratkaisu tekniseen ongelmaan.

Kaiken kaikkiaan yrityksellä on oltava visio teknologian ja markkinoiden kehittymisestä, ja omia oivalluksia on suojattava tavaramerkein, mallisuojilla ja patenteilla, tähdentää Suunnon ja Amer Digitalin IP-päällikkö Erik Lindman. Organisaatioissa tehdään usein keksintöjä ikään kuin vahingossa.

Ne on tunnistettava ja suojattava patentein, jos keksijä itse ei oivalla oman kehitystyönsä ainutlaatuisuutta. Patentti pääoman vastikkeena Eräs osaamisen ja patentoimisen hyödyntämisen malli on käyttää tietotaitoa kuin pääomaa. Uuden tekniikan kasvuyrityksellä oli hyvin kannattava biohajoava muovituote, mutta sen oma tuotantokapasiteetti oli venytetty äärimmilleen. Perinteisen, fossiilipohjaisen puolen yrityksen liiketoiminta oli puolestaan kilpailtu niin, että katteet olivat niukat, Tiburzi kuvailee.

Perinteinen yritys toi yhteisyritykseen tarvittavan pääoman ja bioyritys omistamansa lisenssit, jotka siirtyivät suoraan osakepääomaksi. Teollisoikeuksien hallinnan ja arvonluonnin optimoinnista puhuttiin Papula-Nevinpatin järjestämässä IPR-huippuseminaarissa Helsingissä. Lauri Lehtinen Qvidja Kraft kaupallistaa Luken metaanireaktorin Luonnonvarakeskus Luke on myynyt kehittämänsä biometaanireaktorin haussa olevat patentit Qvidja Kraft Oy: Samalla kehitystyön tehneet tutkijat siirtyivät yrityksen palvelukseen.

Ensimmäisen version reaktorista, jossa suosta peräisin olevat mikrobit tuottavat hiilidioksidista ja vedystä metaania ja vettä, kehitti professori Erkki Aura.

Luken tutkijat Anni Alitalo ja Marko Niskanen jatkoivat työtä ja onnistuivat toteuttamaan bioreaktorin, jonka avulla voidaan sekä tuottaa polttoainetta hyvällä hyötysuhteella että varastoida aurinko- ja tuulienergiaa sekä vesivoimaa.

Reaktorilla voidaan myös jalostaa puuraaka-ainetta erittäin puhtaaksi metaaniksi, joka on paineistuksen jälkeen valmista käytettäväksi liikennepolttoaineena. Qvidjan kanssa solmittu sopimus on Lukelle tärkeä avaus tutkimuksessa kehitettyjen keksintöjen siirtämisessä käytäntöön. Tutkimuksen vaikuttavuus tulee siitä, että tutkimuksen tulokset tuotteistuvat ja siirtyvät yrityksiin. Lukelle on tärkeää, että tutkimuksemme luo edellytyksiä uudelle biotalouden liiketoiminnalle, toteaa pääjohtaja Mari Walls.

Qvidja Kraft on puu- ja biokaasuyritys, joka kehittää uusiutuvan energian ratkaisuja sekä tilatasolla että teollisessa mittakaavassa. Mustasaaren laitoksen oli alun perin suunniteltu polttavan vuosittain tonnia jätettä. Jätteen ennakoitua huonompi lämpöarvo on kuitenkin pakottanut laitoksen omistajan Westenergy Oy Ab: Nyt yhtiö on jättänyt ympäristölupahakemuksen korjatakseen luvanmukaisen kapasiteetin, ja se polttaa suurempaa jätemäärää toistaiseksi poikkeusluvalla.

Yhtiön toimitusjohtajan Olli Alhoniemen mukaan lämpöarvon kehittymistä tulevaisuudessa on vaikea arvioida. Jotkut ennustavat, että se olisi menossa huonompaan suuntaan erityisesti muovien kierrätyksen lisääntyessä.

Minä taas uskon, että se pysyy kuta kuinkin ennallaan, Alhoniemi sanoo. Lämpöarvo on huono etenkin biojätteillä ja metalleilla, joita vielä valitettavasti esiintyy poltettavan jätteen joukossa. Tilanne kohenee, kun nämä jätteet tulevaisuudessa ohjautuvat nykyistä tehokkaammin oikeaan osoitteeseensa eli polton sijaan muuhun hyötykäyttöön, toimitusjohtaja uskoo.

Poltettavaksi jää silloin paremman lämpöarvon jätettä. Tätä nykyä sekajätteen seassa oleva metalli päätyy laitoksessa kuonan joukkoon. Suurimmat metalliesineet saattavat kuitenkin haitata laitoksen toimintaa. Jätekuormassa ollut iso metallinen palo-ovi oli vähällä aiheuttaa seisokin.

Mikäli laitoksen toiminta keskeytyy huollon tai muun syyn takia, jätettä varastoidaan läheiselle Stormossenin kaatopaikalle. Kuluneena vuonna meillä on ollut yksi isompi huoltoseisokki. Se johtui kattilan tiilimuurauksien vaihtamisesta modernimpaan ja kestävämpään pinnoitteeseen. Olemme seisokin takia jääneet jätteenpoltossa hieman tavoitteestamme, Alhoniemi kertoo.

Seuraava suunniteltu huoltoseisokki tulee kuitenkin aikaisintaan vuoden Westenergy Westenergyn Mustasaaren-laitoksen ensimmäisen polton käynnistäminen keräsi yleisöä.

Nyt polttamisesta on tullut jo rutiinia, sillä laitoksen kapasiteetti on liki jätetonnia vuodessa. Mietinnässä savukaasupesuri Samaan aikaan, kun laitos on hakenut ympäristölupaa kapasiteetin nostoon, se on hakenut lupaa myös savukaasupesurin hankintaan. Investoinnin arvo olisi 5 10 miljoonaa euroa. Alhoniemen mukaan lopullinen päätös hankinnasta tehdään ensi vuoden puolella.

Sitä ennen on neuvoteltava muun muassa Vaasan Sähkö Oy: Suomalaisfirma allekirjoitti sopimuksen jalostamon suunnittelusta Camcen China Camc Engineering kanssa lokakuussa. Camcen pääomistaja on kiinalainen valtionyhtiö Sinomach. Kumppanukset aikovat tehdä lopullisen päätöksen miljoonan euron investoinnista ensi vuonna. Jalostamon selluntuotanto käynnistyisi vuonna syntyvä jätevesi käsiteltäisiin. Vaasan Sähkölle savukaasupesurin hankinta voisi olla merkittävä etu, sillä sen tiedetään nostavan tuotetun kaukolämmön määrää.

Arvioiden mukaan lämpöä saataisiin sen avulla jopa neljännes lisää, Alhoniemi sanoo. Hankintapäätökseen vaikuttavat myös Euroopan unionin savukaasuille asettamat uudet raja-arvot. Rajaarvot tulevat voimaan arviolta vuonna Sitä seuraa vielä parin vuoden siirtymäaika.

Marja Saarikko Vauhtia ruokajärjestelmän kiertotaloudelle Suomalaisen ruokajärjestelmän kiertotaloutta vauhditetaan. Luonnonvarakeskus Luke vetää hanketta, jossa pyritään vähentämään ruokahävikkiä sekä hyödyntämään sivuvirtoja ja kierrättämään ravinteita entistä tehokkaammin.

Projekti on osa Suomen ympäristökeskuksen koordinoimaa Circwaste-hanketta, jossa toteutetaan yli 20 jätehuollon ja kiertotalouden osahanketta. EU on myöntänyt vuosina toteutettavalle hankkeelle liki 12 miljoonan euron rahoituksen. Neste valmistaa lahjoitetusta rasvasta kierrätyspolttoainetta, joka luovutetaan hyväntekeväisyyteen. Suomessa syödään joka joulu noin seitsemän miljoonaa kiloa kinkkua. Keskikokoisesta kinkusta tirisee paiston aikana sen verran rasvaa, että siitä tehty polttoaine riittää kuljettamaan henkilöautoa eteenpäin noin kolmen kilometrin matkan.

Kinkkutempaus-kampanjan tavoitteena on kerätä niin paljon rasvaa, että siitä valmistetulla dieselillä voisi ajaa kolme kertaa maapallon ympäri.

Joukkueen idea on moninkertaistaa puuhakkeen arvo käyttämällä sitä sienten kasvualustana. Sen jälkeen puuhakkeesta ja sienistä voidaan jalostaa monikäyttöistä materiaalia esimerkiksi huonekalujen ja muiden esineiden valmistamiseen. Mushroom Powerin ehdotus tarjosi juuri sitä, mitä lähdimme tapahtumasta tavoittelemaan: Kinkkukampanjan on ideoinut Kemianteollisuus ry, joka on houkutellut mukaan Nesteen lisäksi joukon muitakin yrityksiä ja järjestöjä.

Honkajoki käsittelee rasvan ennen kuin se viedään Nesteen Porvoon jalostamoon. Lisätietoa ja kinkkurasvan pakkausohjeet löytyvät osoitteesta Suomen kodeissa kypsyy reilun viikon päästä kinkku poikineen. Paistorasvasta pääsee kätevästi eroon viemällä sen lähimpään keräyspisteeseen. Samalla tulee tehtyä joulun hyvä teko. Jos ratkaisu todetaan toimivaksi, sitä voidaan soveltaa myös muiden materiaalien hyödyntämisessä.

Kilpailijoiden muita haasteita olivat ideoiden kehittäminen tuhkan ja lehmänlannan hyötykäyttöön. Kilpailun tärkein tavoite oli tuoda yhteen kiertotalouden parissa toimivia yrityksiä ja löytää uudenlaisia ratkaisuita eri alojen asiantuntijoiden yhteistyöllä.

Mikkeliin rakennetaan biohiilipellettitehdas Mikkeliin rakennetaan biohiilipellettejä valmistava tehdas. Investoinnin takana on hollantilaisen sijoitusyhtiön Momentum Capitalin tytäryhtiö Scandinavian Biopower Oy.

Biohiili sopii sellaisenaan korvaamaan kivihiiltä voimalaitoksissa. Tehtaan rakentamisen on määrä käynnistyä vuoden jälkipuoliskolla. Investoinnin arvo noin miljoonaa euroa. UPM ja Yara kehittävät kierrätyslannoitetta UPM ja Yara selvittävät, kuinka sellu- ja paperitehtaiden jätevesien puhdistamisessa syntyvää lietettä ja poltossa syntyvän tuhkan sisältämiä ravinteita voitaisiin hyödyntää lannoitteena.

Kierrätyslannoitteet eivät sellaisenaan sisällä kasvien tarvitsemia ravinteita oikeassa suhteessa, joten niitä on täydennettävä kivennäislannoitteilla. Yhtiöiden tavoitteena on saada aikaan teollisen mittakaavan tehokas ratkaisu lannoitteiden tuottamiseen.

Toimipisteessä työskentelee kaksi eurooppapatenttiasiamiestä ja patenttiassistentti. Toimiston henkilöstöllä on kokemusta etenkin ict-alueen patentoinnista, jolle yhtiö uskoo olevan kysyntää Tampereen ja Pirkanmaan teollisuuden digitalisaation myötä.

Ositumille akkreditointi mikrobianalytiikkaan Ositum Oy: Yhtiön Oulun mikrobiologian laboratorio on toiminut marraskuusta alkaen akkreditoituna testauslaboratoriona. Akkreditointi kattaa rakennusmateriaalien sekä sisä- ja ulkoilmanäytteiden homeiden, hiivojen, bakteerien ja aktinomykeettien pitoisuuden määrittämisen ja homeiden tunnistamisen.

Suomi on osallistunut kemian olympialaisiin neljä kertaa. Menestys on joka kerta ollut verrattain heikko johtuen lukion kemianopetuksen ja olympiavalmennuksen suppeudesta. Kansainvälisten olympialaisten ja kansallisen kilpailutoiminnan tärkeimpänä tehtävänä on herättää ja ylläpitää oppilaiden kiinnostusta kemiaa kohtaan. Asiaa näin tarkastelemalla ei varsinainen kilpailumenestyminen ole kovinkaan oleellista, joskin oppilaille itselleen on mukavampaa löytää itsensä muualta kuin viimeisiltä sijoilta.

Tehokkaamman valmennuksen luomiseksi on koulujen osuutta lisättävä. Kemian kerhotoiminnan uudelleen viriäminen palvelisi olympialaisvalmennusta antamalla oppilaille riittävät perustiedot, jotta tarpeeksi korkeatasoinen valmennuskurssi voidaan järjestää.

Painottamalla kokeellisen kemian osuutta niin kouluopetuksessa kuin koulun ulkopuolisessa harrastustoiminnassa voidaan kemian osoittaa olevan muutakin kuin tylsien yksityiskohtien ulkoaopettelemista. Joukkueen tieteellisenä johtajana toimi fil. Reijo Kimmelma Turun yliopistosta ja oppilasjohtajana fil.

Kilpailuun otti osaa lukiolaista 30 maasta. Poikavoittoisessa kisassa oli mukana ainoastaan 13 tyttöä. Kilpailun voitti kiinalainen Jin Ning. Kiinalaiset hallitsivat kisaa, sillä he saavuttivat myös toisen ja viidennen sijan. Paras suomalaisista oli Esa Kuusela, joka saavutti pronssimitalin ja Kilpailussa jaettiin 13 kultamitalia, 25 hopeamitalia ja 37 pronssimitalia.

Tänä vuonna laboratoriokoe järjestettiin ensimmäisen kerran ennen teoriakoetta. Toisen sääntömuutoksen mukaan kesäolympialaisten valmennuskurssit saavat kestää enintään kaksi viikkoa. Kemia-lehden kolumnisti Anja Nystén on kirjoittanut kirjat Kemikaalikimara ja Kemikaalikimara lapsiperheille Teos ja Hän pitää blogia osoitteessa www. Ruoka on osa ihmisen identiteettiä. Ruokatrendien viidakossa mietityttävät niin ruoan terveellisyys kuin ympäristö.

Eläinperäisillä tuotteilla on tunnetusti suuri hiilijalanjälki. Kasvisvoittoinen ruokavalio nostaakin suosiotaan. Soijasta valmistetun tofun rinnalle on tullut uusia tuotteita korvaamaan lihaa.

Suomalaiset innovaatiot nyhtökaura ja härkis tekevät hyvin kauppansa. Hankien keskellä fossiilisilla polttoaineilla kasvatetun kelmeän, mauttoman tomaatin hiilijalanjälki on suurempi kuin etelän auringon alla kypsyneen.

Toisaalta jälkimmäisen vedenkulutus voi olla reippaasti suurempi kuin pohjolassa. Hiljattain uutisoitiin parsan, avokadon ja granaattiomenoiden viljelyn pahentavan juomavesipulaa Perussa. Avokadoa ei ole järkeä viljellä aavikolla. Myös kala on ympäristön kannalta lihaa parempi vaihtoehto, mutta silläkin on haittansa. Liikakalastus uhkaa merten kalakantoja, eikä kalanviljelykään ole ongelmatonta.

Yhden lohikilon kasvattamiseen tarvittavaan rehuun käytetään yli kilo villiä kalaa. Kalliin lohen sijaan syötiin läheltä kalastettuja lajeja, ahventa, haukea, muikkuja ja silakoita. Kellarit notkuivat itse kerättyjä marjoja ja sieniä.

Toki ruokavalio oli yksipuolisempi kuin nyt, kun esimerkiksi tuoreita hedelmiä on tarjolla valtava valikoima vuoden ympäri. Voisimmeko kokeilla paluuta luvulle, jolloin lihaa kulutettiin noin kolmanneksen verran vähemmän kuin nykyään. Suosisimme kotimaista villiä kalaa sekä ylipäänsä lähellä tuotettua ruokaa ja jättäisimme avokadot ja granaattiomenat herkkuhetkiin. Olennainen asia on myös ruokahävikin minimoiminen. Ruokaa ei kannata tuottaa roskiksen täytteeksi eikä edes biokaasulaitoksen raaka-aineeksi.

Suorapostituksella saatte uusia asiakkaita ja kauppoja tehokkaan väylän kertoa tuotteistanne lisää kävijöitä nettisivuillenne osallistujia tapahtumiinne. Lue lisää Vihreistä sivuista ja suorapostituksista: Joka kerta mielenkiintoisia artikkeleita. Jokaisessa painetussa Kemia-lehdessä Jokaisessa Kemian uutiskirjeessä Hakupohjaisena osoitteessa Näin Vihreitä sivuja luetaan: Näin Vihreät sivut vaikuttavat: Oulun yliopiston tutkija Lassi Rieppo selvittää, kuinka ramanspektroskopialaitteistoon kytketty uudenlainen optinen sovellus voisi palvella lääkäreitä nivelrikon diagnoimisessa ja hoidon suunnittelussa.

Laitteistoon liitetyn valokuidun avulla voidaan esimerkiksi määrittää kirurgin avuksi nivelrikkoinen rustokudos tähystysleikkauksen aikana, Rieppo kuvailee. Hän on tutkinut myös sitä, kuinka ramanlaitteistoon kytketyllä mikro- skoopilla voitaisiin löytää nivelrikkoon liittyvät kudos- ja solutason muutokset.

Ramanmikroskoopilla voidaan tarkastella jopa alle mikrometrin kokoisia kappaleita, kuten solun yksittäisiä komponentteja. Alkuvaiheessa olevassa hankkeessa on jo tehty kokeita potilailta kerätyillä kudosnäytteillä. Valokuidun soveltuminen leikkaussaliin vaatii vielä tutkimusta. Siitä meillä on kuitenkin jo näyttöä, että menetelmällä todella voidaan tunnistaa nivelrikon kudostason muutoksia.

Toinen kiinnostava lääketieteellinen sovellusalue voisi olla syöpäkudoksen tunnistaminen. Menetelmällä saadaan leikkauk- Lassi Rieppo tekee työtään apulaisprofessori Simo Saarakkalan tutkimusryhmässä. Joonas Oinas sen aikana tietoa kudoksen aineenvaihdunnasta.

Näin syöpäkudos voidaan poistaa tarkasti terveitä kudoksia vahingoittamatta. Laaja sovelluskenttä Ramanspektroskopia on pitkään käytössä ollut menetelmä, mutta se on yleistymässä vasta nyt, kun laitteistoista on tullut entistä helppokäyttöisempiä.

Laboratoriolaitetoimittaja Hosmedin tuotepäällikön Arto Hurmalaisen mukaan menetelmän sovelluskenttä on hyvin laaja lääketieteestä ja -teollisuudesta geologiaan ja puolijohdeteollisuuteen. Menetelmällä pystytään määrittämään lähes kaikki aineet, sekä nesteet että kiinteät aineet, puhtaita metalleja lukuun ottamatta, hän kertoo. Esimerkiksi oksideista voidaan selvittää kiderakennetta ja erottaa saman metallin eri oksidit toisistaan.

Nanomateriaaleista saadaan selville, montako kerrosta materiaalia näytteessä on. Valokuitu on tulevaisuuden teknologiaa ja soveltuu erityisesti kohteisiin, joissa määritys halutaan tehdä suuremmista näytteistä. Eniten kysyntää on kuitenkin ollut ramanmikroskooppitekniikoilla, jotka kykenevät lähes pyyhkäisyelektronimikroskoopin tarkkuuteen mitattavan alueen osalta.

Marja Saarikko Laser paljastaa veden epäpuhtaudet Teollisuusvesien ja vedenpuhdistamoiden epäpuhtaudet voidaan tulevaisuudessa paikantaa ja mitata nopeasti ja tehokkaasti laserin avulla. Lasersäde voi löytää sekunneissa sen, minkä tutkiminen laboratorionäytteistä kestää tunteja. Keksintö syntyi Tampereen teknillisessä yliopistossa professori Juha Toivosen ryhmässä. Tutkija Samu Järvinen kehitti menetelmän väitöstyössään.

Menetelmässä mittalaitteeseen otetaan näytteeksi mikroskooppinen vesipisara, jota leijutetaan sähkökentässä. Pisaran kuivuessa epäpuhtauksien suhteelliset pitoisuudet nousevat, mikä tekee niiden mittaamisesta helpompaa. Lopuksi laser hajottaa epäpuhtaudet atomeiksi ja mittaa niiden määrät. Lasermittauksessa yhdistyvät optiikka ja aerosolitieteet, kertoo Järvinen, jonka mukaan menetelmää voisivat hyödyntää esimerkiksi kaivos-, metalli-, paperi- ja kemianteollisuus sekä öljynjalostus, ympäristönvalvonta ja vesilaitokset.

Keksinnöstä on jätetty patenttihakemus, ja sen toivotaan pääsevän markkinoille lähivuosina. Näkyvän valon lisäksi se havaitsee myös ultravioletti- ja infrapunasäteilyn.

Tutkijat hyödynsivät anturissa samaa nanorakennetta, jota he pari vuotta sitten käyttivät hyötysuhdeennätyksen lyöneissä aurinkokennoissaan. Nykyisissä puolijohteisiin perustuvissa valoantureissa iso osa fotoneista jää havaitsematta, koska paljon valoa heijastuu niiden pinnalta.

Lisäksi huomattava osa signaalista menetetään komponentin sisäisten virheiden takia. Uuden anturin nanorakenne vangitsee valonsäteet aallonpituudesta tai tulokulmasta riippumatta, jolloin heijastushäviötä ei tapahdu.

Herkille valoantureille on käyttöä etenkin lääketieteellisessä ja turvallisuuteen liittyvässä kuvantamisessa. Ryhmä etsii keksinnölleen käyttökohteita erityisesti haastavista ultravioletti- ja infrapuna-alueen sovelluksista. Aalto-yliopisto Uuden valoanturin rakenteelle on haettu patenttia, ja sen kaupallistamiseen on saatu Tekesin Tutkimuksesta uutta liiketoimintaa -rahoitusta.

Uudet pinnat hylkivät vettä ja öljyä Aalto-yliopiston tutkijat ovat ideoineet uusia pintamateriaaleja, joita sekä veden että öljyn on erittäin hankala kostuttaa. Kaksoissuperlyofobiset pinnoitteet hylkivät vettä, kun ne ovat öljyn peittämiä. Kun pintoja peittää vesi, ne hylkivät öljyä. Aiemmin tämän ei uskottu olevan mahdollista samalla pinnalla. Pinnoitteet valmistettiin yhdistämällä topografian muuntelu siihen tarkasti sopivaan pintakemiaan. Apulaisprofessori Robin Rasin ja Vesipisara öljyssä pysyy pallona, eikä vesi leviä tasaiseksi kerrokseksi öljyn alle.

Heidän kehittämänsä tekniikan avulla voi- Kuvat: Robin Ras ja Xuelin Tian Öljypisara vedessä pysyy pallona, eikä öljy nouse tasaiseksi kerrokseksi veden päälle. Tutkimustulokset esiteltiin Advanced Materials -lehdessä. Terästeollisuuden kuonasta keraameja Suomessa kehitetään menetelmää, jonka avulla osa tulenkestävien keraamien raaka-aineesta voidaan korvata terästeollisuuden sivuvirroilla eli kuonamateriaalilla.

Tavoitteena on saada aikaan uusi valettava refraktorimassa, joka kestää celsiusasteen lämpötiloja. Samalla voidaan nostaa keraamien kotimaisuusastetta, sillä niiden raakaaineet ovat tätä nykyä pääosin tuontitavaraa. Tulenkestäviä keraameja eli refraktorikeraameja valmistetaan Euroopassa vuosittain yli viisi miljoonaa tonnia.

Keraameja käytetään muun muassa terästeollisuuden uunien vuorauksessa ja voimalaitoskattiloiden eristeinä. Maanosan terästeollisuudessa syntyy yli 20 miljoonaa tonnia kuonaa vuodessa.

Perinteisesti kuonaa käytetään maanrakennuksessa esimerkiksi tienpohjien eristeaineena, mutta iso osa siitä jää hyödyntämättä. Sellainen voi olla esimerkiksi turpeen jättäminen sulfaattimaiden suojakerrokseksi. Aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että hyvinkin ohut yhtenäinen turvekerros voi estää pohjamaan hapettumisen.

Tutkimuksissa on myös saatu viitteitä siitä, että turvetuotantoalueilla happamuus liittyy ensisijaisesti pientareiden hapettumiseen. Ojien merkitystä happaman kuormituksen synnyssä selvitetään nyt tarkemmin. Suomen ympäristökeskuksen, Geologian tutkimuskeskuksen ja Åbo Tiina Laamanen Tutkija ottaa näytettä Siikajoesta, jonka vedenlaatu kartoitetaan hankkeen aikana tarkasti.

Laskelman teki Geologian tutkimuskeskus GTK. Akademin hankkeessa rakennetaan myös varautumisjärjestelmä, joka ennustaa happaman valumaveden kuormituspiikkejä. Happamia sulfaattimaita esiintyy rannikolla ja myös sisämaassa niin kutsutulla Litorina-alueella, joka on Itämeren muinaisen vaiheen merenpohjaa.

Maankuivatuksen ja maanrakennustöiden seurauksena maaperän sulfidiyhdisteet hapettuvat ja muodostavat rikkihappoa, joka liuottaa maaperän metalleja. Näin syntyvät happamat, metallipitoiset valumavedet ovat haitallisia vesieliöstölle ja vesien virkistys- ja talousvesikäytölle. Maatilojen biokaasusta proteiinirehua ja biomuovia VTT on keksinyt ratkaisun, jonka avulla pienetkin maatilojen, kaatopaikkojen ja jätevedenpuhdistamojen metaania sisältävät biokaasulähteet voidaan muuntaa eläinrehun tai biomuovin raaka-aineiksi.

Ratkaisu perustuu metanotrofibakteerien kykyyn kasvaa metaanin avulla kaasufermentorin hapellisissa olosuhteissa. Prosessissa metaani ohjataan fer- VTT mentoriin, jonka putkistossa kaasu ja mikrobeja sisältävä kasvatusliuos kiertävät. Tuloksena syntyy yksisoluproteiinimassaa, jonka proteiinipitoisuus on noin 60 prosenttia.

Proteiinit voisivat korvata rehuissa ja elintarvikkeissa esimerkiksi lihaa, soijaa, munanvalkuaista tai kalaa. Massa voi sisältää myös polyhydroksibutyraattia eli phb-muovia, jota voidaan hyödyntää muun muassa biohajoavan pakkausmateriaalin raaka-aineena. Luonnonvarakeskuksen tutkimushanke selvittää, kuinka nykyistä reilun miljoonan kuution vuosikasvua saataisiin nostettua. Lisäksi tutkijat testaavat proteiinijakeen soveltuvuutta seosrehuruokinnan komponentiksi.

Kuivattua solumassaa, josta proteiini- ja biomuovijakeet erotetaan uuttamalla. Tutkimuksen pilotointivaihetta varten kerättiin runsaasti lehtiä Otaniemen alueelta. Syyslehdistä syntyy väriaineita Puista pudonneet lehdet halutaan ottaa hyötykäyttöön. VTT on kehittänyt käsittelymenetelmän, jolla lehdet kuivataan, jauhetaan ja uutetaan. Sen jälkeen lehdistä voidaan jalostaa esimerkiksi luonnollisia väriaineita.

Syksyn lehdet saavat värinsä keltaisista ja oransseista karotenoideista ja punaisista antosyaaneista. Väriaineet sopivat esimerkiksi tekstiilien värjäykseen. Muokkaamalla väriaineita bioteknisin keinoin saadaan uusia bioaktiivisia yhdisteitä kosmetiikkaja lääketeollisuudelle.

Lehdet sisältävät monia muitakin hyödynnettäviä aineita, kuten fenoleja, ligniiniä, hiilihydraatteja ja proteiinia.

Yhdisteet saattavat soveltua käytettäviksi myös elintarvikkeiden väri- ja säilöntäaineina sekä ravintolisinä. Uuttojäännöksen sokereita fermentoimalla voidaan tuottaa proteiinipitoista rehua ja proteiinilisää ihmisille. Uutosta jäävää ravinteikasta karikemassaa voidaan käyttää kotipuutarhoissa ja kotitalouksissa vaikkapa ruokasienten kasvatukseen. Jatkojalostamalla karikemassasta on mahdollista tuottaa haittamikrobien kasvua estäviä yhdisteitä, jotka soveltuvat kosmetiikka- ja hygieniatuotteisiin.

VTT Helsingin yliopiston tutkijat ovat avanneet saimaannorpan perimän. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa määritettiin nisäkkään koko genomi. Urakan suuruutta ja kertyneen tiedon määrää kuvaa, että teksti eli A: Selvitetty perimä eli referenssigenomi tehtiin Miikkulaisesta, nuoresta saimaannorppanaaraasta, joka Ekstroverteillä on enemmän jälkeläisiä Erittäin ulospäin suuntautuneet ihmiset saavat johdonmukaisesti muita enemmän lapsia.

Jo aiemmin havaitun ilmiön vahvistaa Helsingin yliopistossa tehty väitöstutkimus. Yhteys näkyy niin geneettisellä tasolla kuin siinä, että ulospäin suuntautuneilla on enemmän sekä suunniteltuja että suunnittelemattomia raskauksia. Lisäksi heillä on myös enemmän lapsenlapsia kuin muilla. Ulospäin suuntautuneisuus saat- UEF norppatutkimus taa väittelijä Venla Bergin mukaan olla evolutiivinen adaptaatio eli ainakin ihmiselle lajityypillinen tapa olla yhteydessä toisiin ihmisiin ja ympäröivään maailmaan.

Vähäisempi ulospäin suuntautuneisuus taas voi olla merkki epäedullisista mutaatioista geeneissä, jotka vaikuttavat ominaisuuden taustalla. Muutkin persoonallisuuden piirteet vaikuttavat jälkeläisten määrään mutta eivät yhtä voimakkaasti.

Iso sisarussarja voi antaa vihjeen vanhempien persoonallisuudesta. Scanstockphoto menehtyi kalastajan verkkoon tammikuussa Jatkossa muiden yksilöiden geenejä verrataan Miikkulaisesta laadittuun malliin. Perimästä voidaan saada selville muun muassa se, onko saimaannorppa päässyt eroon jostakin tautigeenistä, jota esimerkiksi laatokanja itämerennorpat mahdollisesti yhä kantavat. Tiedosta uskotaan olevan hyötyä myös ihmisen sairauksien tutkimuksessa. Paula Nybergh Teknologian sparraaja Paula Nybergh on ollut mukana rakentamassa Suomen innovaatiopolitiikan perusteita.

Etenkään nuorten ideoita ei saa koskaan torpata, hän sanoo. Sisko Loikkanen Teollisuusneuvos Paula Nybergh tiesi jo teininä haluavansa kemistiksi.

Tie ammattiin ei kuitenkaan ollut aivan mutkaton. Olisin tahtonut esimerkiksi tehdä kemian kokeellisia töitä. Tyttökoulussa sitä ei kuitenkaan sallittu, koska kokeita pidettiin liian vaarallisina, hän muistelee huvittuneena. Onneksi kaupungissa kuitenkin toimi kaikkien koulujen yhteinen luontokerho, Kuopion Nuoret Luonnonystävät. Kerhon nimissä poikalyseon kemianopettaja piti laboratoriokurssin, jolle tytötkin pääsivät mukaan.

Lopulta tyttökoulun henki ja joutavanpäiväinen kurinpito alkoivat risoa nuorta naista niin, että vuotias sanoi hyvästit koko Savonmaalle ja muutti Helsinkiin. Siellä hän työskenteli laboratorioapulaisena yliopiston farmakologian laitoksessa ja kävi samalla lukiota Käpylän iltaoppikoulussa. Ylioppilaslakin Nybergh sai keväällä , samaan aikaan kuin entiset kuopiolaiset luokkatoverinsakin.

Puhelinseksi 09 gay wilmaespoo